REAKCIJA Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine

SDA: Odbijamo Dodikov ultimatum, pozivamo i međunarodnu zajednicu da ne nasjeda

Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi s Ustavnim sudom, praćene lažnim obećanjima

M.Aš. / Avaz.ba
14.02.2020 11:20

SDA: Nema popuštanja

Foto: Arhiv

Stranka demokratske akcije ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojima traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi s Ustavnim sudom, praćene lažnim obećanjima.

Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u bh. pravosuđu, a obećavajući, zauzvrat, deblokadu institucija i političku stabilnost.

Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS - kazali su iz ove stranke.

Odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva.

Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava, proizvelo bi još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos i SDA to neće dopustiti.

Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa te da će snositi teške posljedice po principu individualne odgovornosti ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu - saopćeno je.

NA VRH