INCIJATIVE

Čaković za "Avaz": O važnosti zakona o znakovnom jeziku

Na ostvarivanje prava čekaju već 15 godina

Gluhe i nagluhe osobe u FBiH čekaju svoj zakon. ILUSTRACIJA

Piše: A. F. /Avaz.ba

15.2.2020

Gluhe i nagluhe osobe u našoj državi suočavaju se s diskriminacijom i nemaju ravnopravan položaj  s ostalim članovima društva, o čemu svjedoče i brojna  kršenja  zakonskih i drugih propisa.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u okviru reforme socijalne politike, pokrenulo je incijativu za donošenje zakona o znakovnom jeziku, koji bi primjenjivao u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predsjednik udruženja Saveza za gluhe i nagluhe  FBiH  Sulejman Čaković, koji je sam suočen s problemima gluhih i nagluhih osoba, ističe da su skoro svakodnevno  suočeni s diskriminacijom, da u teoriji i na papiru imaju sva prava, a u životu...

-Davno smo podnijeli incijativu za donošenje  zakona o znakovnom jeziku, mislim još prije 15 godina.No Parlament prelazi preko toga, ne priznaje zaštitu naših prava.Ujedinjeni narodi davno su to uradili, ali ne i država Bosna i Hercegovina. Nedostatak zakona umanjuje naša prava na zdravstvenu zaštitu, socijalnu politiku te mnoga druga. Insistiramo na zakonu samo za našu populaciju- navoidi Čaković.




Znak za riječ. A. FAZLIĆ

U praksi, to bi značilo da bi znakovni jezik bio obavezan u  institucijama, posebno kada su u pitanju  procedure  i način stjecanja statusa gluhog lica, evidencije i iskaznice za gluha lica, evidencije i tumačenja znakovnog jezuika te posebna prava za tumačenje znakovnog jezika za đake i studente, kao i druga  brojna pitanja vezana uz prava gluhih i nagluhih osoba Federacije BiH.Čaković navodi da je niz problema s kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe .Za početak , njihova indvalidnina iznoso samo 109KM. To je znatno manje nego što imaju ostale osobe sa invaliditetom.S druge strane, gluhima i nagluhima potrebni su znakovni  tumači, čiji status također nije riješen.


Loša opravdanja

U svakodnevnom životu njihova se prava ne prepoznaju.Možda zvuči kao loše opravdanje, ali osobe s ovim invaliditetom teško se prepoznaju "na prvu". Zato je i empatija prema njihovim pravima, budimo iskreni, i znatno rjeđa.

-Eto, banalan je primjer, ali i to je život. Na parkingu svi imaju prednost osim nas, jer su naš invaliditet ne vidi.Da ne nabrajam dalje, nije lako živjeti sa našim problemima. Sve nadležne institucije reći će da imamo sva prava, ali nema tog zakona, ništa nema u praksi. Ostaje nam samo da pratimo novine i tako dobivamo informacije šta nam se može desiti-  kaže Čaković 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.