ZENICA Jakub ef. Salkica o novoj instituciji

Počelo s radom Savjetovalište za brak pri Medžlisu: Pomoć za bračne dileme

Savjetovalište će raditi na afirmaciji i unapređenju porodičnog života i pružati adekvatnu pomoć, rekao Salkica

D. Pašalić / Avaz.ba
16.02.2020 17:43

MIZ Zenica: Islamsku zajednicu otvoriti prema porodici

Foto: Avaz

Pri Medžlisu Islamske zajednice Zenica počelo je s radom Savjetovalište za brak i porodicu radi pružanja podrške porodici kao temelju društva, braku kao osnovi na kojoj se porodica formira te afirmaciji i promoviranju bračnih i porodičnih vrijednosti.

Brojni razvodi

Jedan od neposrednih razloga za ovaj projekt je, također, i veliki broj razvoda brakova u našoj zemlji te veliki broj porodičnih problema s kojima se suočavaju porodice, a imaju potrebu za adekvatnom pomoći i savjetovanjem.

Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, kaže da je Rijaset 2015. godine formirao Odjel za brak i porodicu.

- Isti odjeli formirani su i po svim muftijstvima i medžlisima. Kroz osnivanje odjela i rad sa ženskom populacijom potekla je ideja da se aktivnosti na afirmaciji braka i porodice unaprijede na viši nivo kroz otvaranje savjetovališta koje će raditi na afirmaciji i unapređenju porodičnog života i pružiti adekvatnu pomoć – kaže on.

  • Ef. Salkica:  Savjeti o vjerskim  pitanjima
    Ef. Salkica: Savjeti o vjerskim pitanjima Foto: D. Pašalić

Napominje da savjetovalište daje mogućnost muslimanima da za svoje dileme i eventualne porodične probleme pomoć i savjet potraže upravo u ovoj instituciji.

Stručni pristup

- Želja nam je da svakako Islamsku zajednicu otvorimo prema porodici kako bismo zajedno osnažili njenu osnovnu funkciju - ističe ef. Salkica.

Kroz stručni pristup i rad saradnika psihologa, teologa, pedagoga i drugih, Savjetovalište će pružati savjetodavne i konsultantske usluge iz oblasti individualnog, predbračnog, bračnog, porodičnog i savjetovanja o vjerskim pitanjima.

Zakazivanje termina

- Radno vrijeme Savjetovališta u Zenici je petkom od 14 do 18 sati, a za sve dodatne informacije, kao i zakazivanje termina za individualna ili bračna savjetovanja, zainteresirani se mogu javiti svaki radni dan u prostorijama Medžlisa IZ Zenica na  broj telefona 032 402 654 i na email [email protected] - pojašnjava Salkica.

Komentari

NA VRH