REAKCIJE Njemački politikolog i ekspert za Balkan

Veber: Troje stranih sudija je brana za odbranu sistema

Ustavni sud od presudnog značaja za pravosudni sistem svake zemlje

Avaz.ba / RSE

Bodo Veber

Foto: Agencije


Insistiranje na odlasku stranih sudija njemački politikolog i ekspert za Balkan Bodo Veber (Weber) vidi u svjetlu nastojanja da se izdejstvuje izmjena najvišeg akta BiH, koji je postignut na kraju troipogodišnjeg rata u državi potpisivanjem sporazuma u Dejtonu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Mislim da je poprilično jasno da se radi o namjeri da se dođe do neke de facto posredne promjene ustavnog poretka u BiH po modelu koji vidimo dugi niz godina na tapeti na strani srpske i hrvatske politike, pogotovo SNSD-a i HDZ-a BiH - smatra Veber.

O tome zašto su oni potrebni, Veber kaže:

- Slučaj "Ljubić" je pokazao da, što se tiče nacionalno škakljivih predmeta koji diraju ustavni poredak BiH, u presudama se pojavi određeni tandem dvoje srpskih i dvoje hrvatskih sudija i da za sada branu za odbranu sistema predstavlja to troje stranih sudija.

  • Ustavni sud BiH

    Ustavni sud BiH

    Foto: Avaz


Podsjetimo, Božo Ljubić je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona pred Ustavnim sudom BiH o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Ustavni sud BiH je 2016. godine ocijenio da je dosadašnji način izbora delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta, kako je propisano Izbornim zakonom BiH, diskriminatoran i da ga treba mijenjati.

Kako je Ustavni sud od presudnog značaja za pravosudni sistem svake zemlje, njegova je uloga s transformacijom Ureda visokog predstavnika, odnosno s približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji trebala prerasti u jedinog arbitra u sporovima između različitih razina vlasti, podsjeća Veber.

Međutim, i u EU svjesni su da za to nije vrijeme te to ne može predstavljati prijetnju, a ni opravdanje za tolike političke udare.

- Nismo vidjeli nikakav korak u tom pravcu ispunjavanja preduvjeta koji je predvidjela Evropska unija da bi se mogao završiti mandat stranih sudija. Upravo taj politički potez iz Banje Luke i iz Mostara ide obrnutim pravcem od onoga što je zamislila Evropska komisija. Odlazak stranih sudija u fazi kada vlada politizacija bi značio dominaciju četiri nad ostala dva i zaista bi došlo do podrivanja ustavnog poretka i te prvobitne dejtonske institucije Ustavnog suda koji bi, zapravo, trebao redefinirati ustavni poredak i čije su presude konačne - kaže Veber.

NA VRH

Podijeli članak na