ZENICA Dvije godine od stečaja nekadašnjeg industrijskog giganta

Jarić: Imovinu “Željezare” ponuditi arapskim zemljama

U preduzeću u stečaju radi 75 radnika, a 200 ih je na birou

Avaz.baD. Pašalić /
21.02.2020 22:39

Hotel “Internacional”: Procijenjen na 9,1 milion KM

Foto: Arhiv

Prošle su dvije godine otkako je pokrenut stečaj "Željezare“ Zenica, nekadašnjeg industrijskog giganta i simbola grada Zenice, ali sudbina radnika i preduzeća još je neizvjesna. U preduzeću, koje je u stečaju, trenutno radi 75 radnika, od čega najviše na osiguranju, a oko 200 ih je na birou za zapošljavanje. 

Izmiriti obaveze

Poražavajuća je činjenica da je svima neuvezan radni staž za 14 godina, a ove obaveze prema radnicima pokušavaju se izmiriti prodajom imovine procijenjene na 115 miliona maraka, među kojima su hoteli „Internacional“ i „Bistričak“. 

Prema riječima Mirze Jarića, stečajnog upravnika, prošlogodišnja prodaja "Internacionala" propala je jer se nije pojavio zainteresirani kupac iz Turske. 

- Hotel ima 60 soba, u centru je grada, pored stadiona Bilino polje. Procijenjen je na 9,1 milion maraka, ali probat ćemo naći arapske investiture. Očekujemo da ćemo imati uspjeha - kaže Jarić.

  • Jarić: Nadamo se najboljem
    Jarić: Nadamo se najboljem Foto: Arhiv

Napominje da će u narednih 15 dana biti objavljen međunarodni javni poziv za prodaju hotela, a da osim “Internacionala”, prodaju stanove, hale...

- Do sada smo prodali četiri stana. Oglasimo prodaju kada se pojavi interesent. U cijeloj priči sporno je 50 miliona za koje Vlada FBiH neće da čuje, zbog čega smo na sudu. Kada bi dali 33 miliona KM, koliko je potreba u stečaju i glavni dug, otpisale bi se kamate od 60 miliona i "Željezara" bi za mjesec mogla biti van stečaja - tvrdi Jarić. 

Tapkaju u mjestu

Iako dvije godine tapkaju u mjestu, Jarić je optimista da “Željezara” neće staviti ključ u bravu jer, kako je kazao, preduzeće ima više imovine od obaveza. 

Zakazao vlasnik imovine

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata “Željezare”, ističe da stečajni upravnik treba podršku. 

- Ne može se on osloniti na one koji su kumovali propasti preduzeća. Također, zakazao je i vlasnik imovine, Federalna vlada – kaže on. 

Radnici sa 14 godina neuvezanog staža nemaju nikakva prava, prva ja, a imam 30 godina staža i nigdje nisam stigla, kaže Mirnesa Kobilica, bivša radnica “Željezare”. 

Komentari

NA VRH