OTVORENO

Jovan Divjak za "Avaz": Temelji BiH su temelji EU, šta očekivati od Dodika i Vučića

Šta očekivati od Dodika koji je rekao prije 10 godina da su Karadžić i Mladić počinili zločin ili Vučića koji je rekao da će za jednog Srbina ubiti sto muslimana

Divjak: Vučić priča radi Srbije, ne BiH. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

28.2.2020

Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“, rekao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, da se radi o historijskom datumu.

Za generala Divjaka 1. mart je najznačajniji datum, ali i najznačajnija odluka za BiH.


Otpor idejama

- Ovaj datum je značajan jer su građani BiH tada bili pozvani da se opredijele na referendumu. To je bio taj otpor idejama Zagreba i Beograda, koji su već tada proglasili svoju nezavisnost, Zagreb 1991., a Beograd 1990. godine - kaže Divjak.

Žalosti ga što se 1. mart ne obilježava na cijelom teritoriju BiH.

- Vidjet ćemo proslave na svega 25-30 posto teritorije, jer ta naša zastava, bosanska, bosanskohercegovačka, neće se vidjeti u dijelovima gdje su većina Hrvati i RS. No, krivicu za ovo stanje snosi i jedan dio Bošnjaka, koji nemaju dovoljan dio argumenata da se suprotstave tim tendencijama u kojima se prijeti - kaže Divjak.

Na konstataciju da, osim od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prijetnje i opasne izjave dolaze i od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Divjak kaže da nas Vučić ne treba interesirati.

- Ta prijetnja treba da ide u vazduh, ne treba da nas mnogo opterećuje, jer stanje sigurnosti je pod kontrolom NATO-a. Nas treba da interesuje bh. pokret za BiH, onu koju smo izglasali na referendumu. Zašto da se mi opterećujemo Vučićem? On može svašta da priča, ali ne može da prekorači, ni broj aviona ni tenkova koje ima. Ovo su političke igre. Stvara se atmosfera straha. Mi ne treba da strahujemo ni od Srbije ni od Hrvatske. Temelji BiH su temelji EU - kaže Divjak.



Vučić za sebe

Na pitanje jesu li ove izjave o podjelama pucanj u prazno, Divjak kaže:

- Ma, te njihove prijetnje treba da posmatramo tako da one treba da idu u vazduh. Jer, šta očekivati od Vučića, Dodika, Vulina... To što Vučić priča, priča radi svoje države, a ne radi Srba, Hrvata i Bošnjaka. Dodik je prije 10 godina rekao da su Mladić i Karadžić počinili zločin. Vučić je rekao da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti sto muslimana. I šta onda, o čemu mi govorimo – pita se Divjak.



Obrazovanje dijeli djecu

Divjak kaže da se svi trebaju prestati baviti atmosferom straha i okrenuti se obrazovanju.

- Jer, vidite da nam obrazovanje dijeli djecu. Odavde, 300 metara od Sarajeva, djecu nam uče o agresiji NATO-a na Srbiju, a ne uče ih o genocidu. Gdje smo mi kada je u pitanju obrazovanje, koga to zanima – smatra Divjak.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.