POLITIKA

Istinomjer uhvatio Elmedina Konakovića u laži

Šta je rekao komentirajući put Bosne i Hercegovine u NATO

Konaković: Optužio ministra vanjskih poslova Turske. Arhiv

Avaz.ba

29.2.2020

Gostujući u emisiji “Danu uživo” na N1 TV, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, komentirajući put Bosne i Hercegovine u NATO, osvrnuo se i na izlaganje ministra vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Tako je u emisiji koja je emitirana 26. februara 2020. godine Konaković, između ostalog, rekao:

-Ja sam pratio u Davosu jednu sesiju NATO-a u kojoj se govori o Bosni i Hercegovini, čak je ministar vanjskih poslova Turske rekao, naravno, da to više nije put u NATO…

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, održanom od 20. do 24. januara 2020. godine, jedina sesija koja se bavila proširenjem NATO saveza bila je “Budućnost NATO-a”. Osim ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušolua, na spomenutoj sesiji govorili su i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, predsjednik Poljske Andrzej Duda te bivša ministrica vanjskih poslova Australije i moderatorica sesije Julie Bishop.

Naime, na videu dostupnom na stranicama Svjetskog ekonomskog foruma, a na kojem je prikazana čitava sesija, kao i u transkriptu cijele sesije koja je objavljena na stranicama NATO saveza, ministar Čavušolu spomenuo je BiH samo na jednom mjestu.

Elmedin Konaković. Avaz

S tim u vezi, govoreći u kontekstu proširenja NATO-a, Čavušolu je rekao:

- Kao Turska, mi smo za proširenje. I dobro je da Sjeverna Makedonija uskoro postaje punopravna članica. Također, nadam se da će EU slijediti ovaj dobar primjer, da mogu dati datum (za otvaranje pregovora, op. a.) za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Bosni i Hercegovini trenutno nije lako. Ali možemo biti još fleksibilniji. Iz tog razloga smo izmijenili talinske kriterije za Bosnu i Hercegovinu, kao i zbog neslaganja u državi. Možete zamisliti zašto.”

S obzirom na navedeno, tvrdnju Elmedina Konakovića o tome kako je ministar vanjskih poslova Turske na spomenutoj sesiji, a u kontekstu NATO integracija BiH, rekao “da to više nije put u NATO”, Istinomjer ocjenjuje kao neistinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.