OBILJEŽAVANJA

Dan nezavisnosti BiH proslavljen u Čikagu: Sidran govorio o skromnosti generala Sejdića

Na skupu je istaknuta važnost očuvanja jezika i tradicije te je predstavljen i novi projekt omladinske grupe pod nazivom "Vote BiH 2020"

Sejdić i Sidran govorili na skupu. Avaz

Avaz.ba

2.3.2020

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proslavljen je u Čikagu, na prestižnom Univerzitetu "Layola".

Prisustvovali su građani BiH koji godinama žive i rade u Americi, ali i generalni konzul BiH u Čikagu Elvir Resić te gosti govornici, akademik Abdulah Sidran i Ahmet Sejdić, bivši komandant 1. višegradske brigade.

Na skupu je istaknuta važnost očuvanja jezika i tradicije te je predstavljen i novi projekt Omladinske grupe pod nazivom "Vote BiH 2020" te pojašnjeno šta je potrebno za registraciju, ali i glasanje na predstojećim izborima u BiH.

Omladinska grupa predstavila projekt. Avaz

Jedna od glavnih tema o kojima se razgovaralo jeste nedovoljan broj bošnjačkih predstavnika na svim nivoima vlasti u RS, a kroz primjere je slikovito prikazano pravo stanje povratnika u manji bh. entitet

Resić se u obraćanju prisjetio dešavanja devedesetih godina prošlog stoljeća, prvih dana nakon referenduma, te tako napravio uvod za bivšeg komandanta Sejdića, koji je održao emotivan govor.

Sidran je govorio o skromnosti generala Sejdića te je izrecitirao pjesmu koja je napisana u Veneciji 1993. godine na festivalu.

Premijerno je prikazan kratki film od deset minuta pod nazivom "Castels" , nakon čega je omladinska grupa izašla na binu te simboličnim majicama sa natpisom "VOTE BiH" prenijela jaku poruku svima prisutnima.

Istaknuta važnost očuvanja tradicije. Avaz

Voditeljica programa još jednom je skrenula pažnju na bh. zajednicu u Americi kojoj je potrebno da se aktivira više nego prethodnih godina te da se registriraju i glasaju kako na općinskim izborima u BiH tako i da bh. dijaspora s američkim pasošem glasa na predsjedničkim izborima u SAD.

Velike zasluge za obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Čhikagu imaju: Ahmedin Špiodić, Almira Vajzović, Amina Ahmetović, Asja Omeralović, Azra Atić, Haris Džubur, Irfan Poljak, Jasmin Mehinović, Lejla Ošijan, Majda Jakupović, Melina Sivac, Nermin Dračić, Semir Delić, Zehra Halilić, Adela Isović...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.