PROJEKTI Uprava razmišlja o aktiviranju pogona

KPZ Zenica: Hoće li zatvorska livnica opet početi s radom

Razgovarao sam sa Novalićem o nastavku pro izvodnje i obnavljanju livnice, jer su to stara postrojenja, kaže Kahrić

D. Pa. / Avaz.ba

KPZ Zenica: Vratiti livnici stari s

Foto: Avaz


O ponovnom aktiviranju livnice u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica, čiji su proizvodi prije rata bili traženi u cijelome svijetu,  intenzivno se u posljednje vrijeme razmišlja.

Direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić razgovarao je nedavno o tome s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i federalnim ministrom pravde Matom Jozićem.

- Razgovarali smo o tome hoćemo li nastaviti proizvodnju u livnici, odnosno hoćemo li je obnavljati s obzirom na to da su to stara postrojenja, iz pedesetih i šezdesetih godina. Činjenica je da tu ima nedostataka, ali sve se da prevazići – kaže Kahrić.

  • Kahrić:  Otkloniti  nedostatke

    Kahrić: Otkloniti nedostatke

    Foto: Avaz


Tokom razgovora o mogućnosti da se livnici vrati stari sjaj, izneseni su brojni prijedlozi, a još se čeka na zvaničnu odluku o njenoj sudbini.

- Livnica je prije rata održavala Bosnu i Hercegovinu, pa i Jugoslaviju. Proizvodi koji su u njoj nastajali, bili su kvalitetni i traženi širom svijeta. Zaposlili bismo nove, stručne ljude – naglašava on.

Ukoliko livnica ipak ne bude aktivirana, jedna od ideja je pokretanje proizvodnje peleta.

Moderne radiostanice

U zeničkom zatvoru, kako kaže direktor Kahrić, unaprijeđen je sigurnosni aspekt.

- Urađena je tampon-zona oko četvrtog paviljona, u kojem su smješteni visokorizični zatvorenici, i u nju mogu ući vatrogasna i druga vozila. Postavljena je i ograda, duga skoro 300 metara. Izmijenjen je videonadzor, nabavili smo moderne radiostanice, uz pomoć kojih možemo locirati stražara – otkriva Kahrić.

NA VRH

Podijeli članak na