TRŽIŠTE

Koliko trenutno košta gorivo i kad se može očekivati pojeftinjenje

Cijena nafte na svjetskom tržištu u posljednjih pet dana pala je za oko 40 posto

Koliko trenutno gorivo košta na pumpama u FBiH. Ilustracija

Piše: E. H. / Avaz.ba

9.3.2020

Ekonomisti i analitičari su u šoku, cijena nafte na svjetskom tržištu u posljednjih pet dana pala je za oko 40 posto.

Struka ovaj pad povezuje s više faktora, a najčešće kao uzrok se spominje novi soj koronavirusa COVID-19. Naime, u petak (6. mart) berze su zatvorene s cijenom od 45,27 američkih dolara za barel, a u noći s nedjelje na ponedjeljak cijena je pala na prosječno 32 dolara, dakle, bila je i ispod 32 dolara, što je pad viši od 30 posto za jednu noć.

Ministar trgovine u Vladi Federacije BiH Zlatan Vujanović za ''Avaz'' je kazao da Ministarstvo svakodnevno prati dešavanja na svjetskom tržištu energenata.

- Na djelu je jedan sukob svjetskih sila, međutim, ova novonastala situacija uvjetovana koronavirusom je uzrokovala odluku zemalja OPEC da sugeriraju dodatno smanjenje. To je dovelo do kraha na berzama koje su svakako u proteklom periodu podložne turbulencijama, a zbog koronavirusa - kazao je Vujanović.

Dodao je da svjetski analitičari ističu da ovakve turbulencije nisu zapamćene od Zaljevskog rata.

Vujanović: Pratimo situaciju. Avaz

- Ono što je nama bitno jeste cijena nafte na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini. Treba znati da ono što se prodaje na bezrama je sirova nafta, a najčešće se spominje tip nafte „brent“, koja nije dominantna na našem tržištu, tačnije nije to taj tip nafte koji se rafinira na rafinerijama odakle se u BiH dostavlja gorivo. Nevezano za bilo koju turbulenciju industrijski proces oduzima vrijeme i može se govoriti o roku od 45 do 90 dana, koliko traje rafinerijski ciklus. Znači da bi se gorivo moglo naći na tržištu, a da je nabavljena nafta po ovim cijenama o kojima govorim oko dva mjeseca - pojasnio je Vujanović.  

Prema njegovim riječima, narod se treba naoružati informacijama o cijenama.

- Naša je ambicija da građani raspolažu informacijom o kretanju cijena goriva na pumpama u FBiH. Napravili smo mobilnu aplikaciju putem koje građani vide cijene goriva na više od 700 benzinskih pumpi u Federaciji. To je aplikacija „FMT FBiH oil info“, dostupna je za Android korisnike, a od sljedećeg mjeseca i za korisnike pametnih telefona kompanije ''Apple'' - istakao je Vujanović.

Na naše pitanje o trenutnim cijenama goriva u BiH, Vujanović odgovara da trenutno u FBiH imamo raspon cijena benzina od 1,91 do 2,36 KM za litar, dok je najniža cijena dizela od 1,91 do 2,36 KM za litar.

- Sve te informacije su provjerljive na našoj aplikaciji. Svaki građanin može da izabere ono šta mu više odgovara - poručio je Vujanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.