SAZNAJEMO Prvi slučaj na području FBiH

Panika u Zenici: Zaražena koronavirusom slavila 8. mart sa 500 žena

51-godišnjakinja je testirana kod kuće, a nakon što se vratila iz Italije s članovima porodice

D. Pašalić / Avaz.ba

Dovođenje zaražene u izolatorij

Foto: D. Pašalić


Zeničanka koja je prva žrtva koronavirusa na području Federacije BiH navodno je prisustvovala proslavi 8. marta u jednom zeničkom restoranu, prije nego što je znala da je pozitivna na ovaj virus, saznaje “Avaz”. 

Proslavi na kojoj je pjevao popularni folk pjevač, za čiji su nastup davno rasprodate ulaznice, prisustvovalo je oko 500 posjetilaca.

Javni prijevoz

Osim toga, a prema tvrdnjama njenih sugrađana, koristila je i javni prijevoz, zbog čega su svi oni u strahu. 

Podsjetimo, 51-godišnjakinja je testirana kod kuće, a nakon što se vratila iz Italije s članovima porodice. Naime, ona se najprije nalazila u samoizolatoriju na Pridolcima, da bi danas bila prevezena u izolatorij stacionara Kantonalne bolnice Zenica.

Kako je danas saopćeno na pres-konferenciji Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), osim nje, bit će testirana i dva člana njene porodice.

  • Dovođenje zaražene u izolatorij

    Dovođenje zaražene u izolatorij

    Foto: D. Pašalić


U međuvremenu, Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona prva je kolateralna žrtva pojave koronavirusa.  

Naime, budući da se u javnosti barata informacijama da se izolatorij nalazi u stacionaru, gdje je smješten i Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK, upravo ova ustanova trpi posljedice jer niko ne smije doći u ovaj prostor stacionara.

Pod nadzorom 80 osoba

- Interesantno, u svim drugim gradovima izolatoriji se nalaze izvan grada, samo je kod nas u centru grada i uz još jednu, zasebnu, ustanovu. Međutim, naglašavamo da je dio stacionara gdje se nalazi izolatorij odvojen od Zavoda, odnosno da se radi faktički o dvije zgrade fizički odvojene i niko ko dolazi u Zavod nema nikakve opasnosti od zaraze - naglašavaju iz Zavoda.

Podsjetimo, a kako je dana saopćeno na konferenciji za medije, oko 80 osoba na području Zeničko-dobojskog kantona je pod nadzorom radi pojave koronavirusa.

NA VRH

Podijeli članak na