KRIMINAL Otkrivamo nove detalje akcije

Kako je pala najopasnija narkogrupa: Tone skanka u BiH uvezli u cisternama

SIPA ih predala u nadležnost Tužilaštva, koje će tražiti pritvor. Povezani s narkogrupama u regionu

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

U Stocu pronađene stotine vreća

Foto: SIPA


Sva šestorica narkodilera uhapšenih u prekjučerašnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “Sky”, koja se odnosi na suzbijanje trgovine drogom, predata su jučer u nadležnost Tužilaštva BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” Luka Miladinović, viši inspektor SIPA-e.

Presječen lanac

Kako smo ekskluzivno i objavili, SIPA je šest osoba, od čega četvoricu državljana BiH i dvojicu Hrvatske, uhapsila na području Mostara, Kiseljaka,Stoca i Travnika. Oduzete su i tri tone skanka i zaplijenjeno 250.000 eura, a sumnja se da je ova grupa prometovala sedam tona skanka i spida.

SIPA je ovom akcijom i najvećom zapljenom droge u BiH, presjekla lanac trgovine narkoticima iz Albanije preko Crne Gore u BiH, a zatim  Hrvatske i Evropske unije (EU).

Uhapšeni su Ivica Antunović i Nikica Bošković u Stocu, Ivan Cvijanović u Kiseljaku, Borislav Kovačević u Trebinju te Jurica i Mario Veletić. Svi oni važe za vođe. SIPA ih je mjesecima pratila i otkrila uz pomoć OSA-e.

  • Više tona skanka

    Više tona skanka

    Foto: SIPA


Tužilaštvo je za njih zatražilo jednomjesečni pritvor, a u Sudu BiH je održano ročište.Izvori iz Tužilaštva BiH tvrde za naš list da je ovo jedna od najopasnijih narkogrupa u BiH. Hapšenja su  povezana s narkokartelom iz regiona koji važi za  jedan od najjačih  u  trgovini skankom i spidom.

Dnevnik dilera

Saznajemo da su tone droge uvozili cisternama u BiH,  o čemu svjedoči i akcija SIPA-e prije mjesec dana, kada je u Gornjem Vakufu uhapšen Anto Sičaja, vlasnik benzinskih pumpi. Kod njega su pronađeni dnevnik i kriptovani mobitel.

- Sve ranije akcije koje su rađene povezane su s ovom grupom. Ovo su sada najopasniji igrači  – kaže naš izvor.

Velika zapljena novca

Koliko je ova grupa ozbiljna, govori i podatak o velikoj zapljeni novca.

Pronađenih 500.000 KM (250.000 eura) također je među do sada najvećom zapljenom novca od prodaje narkotika.  No, oduzeti su i automobili i mobiteli, brojni računari.

Više o:

SIPA Stolac Skank
NA VRH

Komentari