LIJEK

Prodavači na pijaci hajrovali od pojave koronavirusa: Prodaja bijelog luka porasla za 50 posto

Građani vjeruju da imaju lijek

Piše: A. F. /Avaz.ba

13.3.2020

Porast prodaje i rezervnih namirnica - Avaz
Građani najčešće kupuju narandže i nar - Avaz
Građani u panici - Avaz
Prodaja bijelog luka porasla za 50 posto - Avaz
Profit od prodaje voća povećan za 30 posto - Avaz

Koronavirus se širi po cijelom svijetu, zajedno s virusom šire se i razni mitovi o navodnim tradicionalnim liječenjima od bijelog luka, preko meda i vitamina C. Svjetska zdravstvena organizacija je naglasila da bi širenje neutemeljenih informacija moglo dovesti do još veće rasprostranjenosti bolesti. Da građani BiH još vjeruju u alternativnu medicinu, potvrđuje i situacija koju su zabilježili reporteri "Avaza" na jednoj od sarajevskih pijaca.

Porast prodaje

Prodaja bijelog luka porasla je za 50 posto, tvrde prodavači, a narandži, limuna i nara za 20 do 30. Da kod građana itekako ima straha i panike, potvrđuje i činjenica da, osim voća i prirodnog antibiotika, kupuju i rezervne namirnice, a u najčešćem slučaju krompir.

Posljedice globalne epidemije i više su nego očigledne u svim društvenim sferama, ali, ako je suditi po trgovini, izgleda da je barem na tom polju virus donio povećanje prihoda trgovcima.

Narodni lijek

Antibiotici, vakcine protiv upale pluća, sprej i kapi za nos ne pomažu, također, kod koronavirusa. Nažalost, nema informacije da je jedenje bijelog luka ikoga zaštitilo od virusa. Ukoliko je korona već ušla u organizam, lijeka još nema.

Dok svijet još nema lijek koji bi zaustavio virus, građani u panici ipak vjeruju alternativnoj medicini i preventivnim mjerama, ili pak izreci „bolje spriječiti nego liječiti“.

Detalje pogledajte u našoj galeriji.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.