NA LICU MJESTA

Državljanima BiH zabranjen ulaz u Srbiju, na Uvcu problemi za stanovnike srbijanskog Sjeverina

Na graničnom prijelazu Vardište, između Višegrada i Užica, značajno smanjen intenzitet saobraćaja

Piše: Al. B. / Avaz.ba

16.3.2020

Pune ruke posla imali su pripadnici Granične policije BiH na prijelazu Uvac, između Rudog i Priboja. Susjedna Srbija zabranila je ulazak bh. državljanima, a prema odluci Vijeća ministara BiH svi Bosanci koji se vraćaju kući upućuju se u 14-dnevnu samoizolaciju. Veliki broj građana, zbog liječenja, posla, penzije ili drugih razloga, vezan za Priboj, a isprepletene teritorije BiH i Srbije najveće probleme stvaraju stanovnicima Sjeverina, srbijanskog sela čiji stanovnici u matičnu općinu Priboj mogu otići samo preko graničnog prijelaza Uvac.  

- Ovaj granični prelaz specifičan je po tome što dio državljana Srbije iz mjesta Sjeverin mogu doći samo preko ovog graničnog prelaza i teritorije države BiH do svog mjesta prebivališta u Sjeverinu, jer nemaju drugu komunikaciju sa Srbijom. Imamo situacije da građani koji žele u bolnicu, koji se liječe u Priboju moraju proći preko ovog prelaza. Upute su da oni mogu preći uz pasoš, a preciznije upute ćemo imati u toku dana – kazao nam je Eldin Jusić, vođa tima na GP Uvac.

Nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, na graničnom prijelazu Vardište, između Višegrada i Užica, značajno je smanjen intenzitet saobraćaja. Putuju samo oni koji moraju.

- Građanima BiH preporučujemo da ne putuju bez velike i prije potrebe. Srbija je zabranila ulazak bh građanima u državu. S druge strane državljani BiH koji se vraćaju u BiH stavljaju se u kućnu samoizolaciju. Na međunarodnom graničnom prelazu Vardište su sanitarni inspektori, koji lica upućuju u mjesto boravka gdje moraju provesti u izolaciji 14 dana - kazao nam je Dragan Ristović, vođa tima na GP Vardište.

Fadil Burić je vozač kamiona, koji ka Turskoj transportuje pšenicu, a iz Istanbula se vraća sa pošiljkom stolica. – Do Turske i u povratku ostao sam evo 13 dana. Gužve su katastrofalne. Sad idem da istovarim robu i onda kući, pa ću dobiti upute idem li u samoizolaciju – kazao nam je Burić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.