PANDEMIJA

U Brčkom nema zaraženih koronavirusom, 319 osoba u samoizolaciji

Izolacija je istekla za deset osoba koje su bez simptoma, a dvije osobe do sada su testirane na koronаvirus na Mikrobiologiji KCUS-a i nalazi su negativni

Brčko. Avaz

Avaz.ba / Fena

17.3.2020

Na prostoru Brčko distrikta BiH nema zaraženih koronavirusom, a na osnovu informacija Pododjela za javno zdravstvo Vlade Distrikta, zaključno s današnjim danom, u kućnoj samoizolaciji nalazi se 319 osoba. 

Izolacija je istekla za deset osoba koje su bez simptoma, a dvije osobe do sada su testirane na koronаvirus na Mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i nalazi su negativni, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH. Među preporukama za građane Distrikta koji se nalaze u kućnoj samoizolaciji su mjerenje temperature jednom dnevno, a u slučaju razvoja respiratornih simptoma, obavijestiti Pododjel za javno zdravstvo zbog daljnjeg postupanja. Osoba u samoizolaciji trebala bi biti u dobro prozračenoj jednokrevetnoj sobi, trebalo bi, također, ograničiti kretanje i minimalizirati dijeljenje prostora te osigurati da su zajednički prostori, poput kuhinje i kupaonice, dobro prozračeni. 

Članovi domaćinstva trebaju ostati u drugoj prostoriji ili, ako to nije moguće, održavati udaljenost od najmanje jednog metra od osobe u samoizolaciji, navodi se u saopćenju. 

- Ograničiti broj osoba u kontaktu, izvršiti higijenu ruku nakon bilo koje vrste kontakta s osobom pod nadzorom ili njegovom neposrednom okolinom, higijenu ruku treba obaviti i prije i nakon pripreme hrane, prije obroka, nakon upotrebe toaleta i kad god ruke izgledaju prljavo. Ako ruke nisu vidno zaprljane, može se upotrijebiti sredstvo na bazi alkohola. Za vidno zaprljane ruke, higijena ruku podrazumijeva upotreba sapuna i vode - ističe se u saopćenju. 

Brčko. Arhiv

Navedeno je, također, kako je prilikom pranja ruku sapunom i vodom poželjna upotreba papirnih ručnika za jednokratnu uporabu za sušenje ruku, a ako nisu dostupni, preporuča se koristiti čiste ručnike te ih zamijeniti kada postanu vlažni.

- Da bi se ograničilo širenje respiratornog sekreta, osoba u samoizolaciji treba strogo provoditi mjere higijene dišnog puta, odnosno prekriti usta i nos prilikom kašljanja ili kihanja papirnatim rupčićem za jednokratnu upotrebu. Odbaciti ili na odgovarajući način očistiti materijale koji se koriste za prekrivanje usta i nosa nakon upotrebe - navodi se u saopćenju.

Preporučeno je i svakodnevno čišćenje i dezinficiranje površina koje se često dodiruju, za čišćenje koristiti sapun ili deterdžent za kućanstvo, a nakon ispiranja primijeniti uobičajeno dezinfekcijsko sredstvo za domaćinstvo, isto vrijedi i za površine kupaonice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.