SAZNAJEMO

Prisjeo im odmor: Šest državljana BiH "zarobljeno" u Egiptu

Državljani susjednih zemalja nisu, nažalost, pušteni na let, kaže Aleksandra Radović

Karta nije važila za Bosance. Čitalac

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

20.3.2020

Šest državljana BiH ostalo je u Egiptu bez mogućnosti povratka u domovinu. 

Ovu informaciju za "Avaz" je potvrdila Novosađanka Aleksandra Radović, državljanka Srbije, čiji je suprug -Bosanac među spomenutim državljanima BiH ostao u Hurgadi. Radović nam je pojasnila da je Srbija poslala vanredni let po svoje državljane. U čitavu priču uključila se i naša Ambasada u Beogradu, koja je garantirala da će preuzeti svoje državljane i prevesti ih iz prijestonice Srbije u BiH.


Garanciju dale agencije

Iz nepoznatih razloga, taj papir nije vrijedio pa su Bosanci, zajedno s još jednim državljaninom Crne Gore te dvojicom državljana Hrvatske, ostali u Egiptu.

Prema riječima Radović, svi su 15. marta redovnim letom "Air Caira" poletjeli za Hurgadu. Tada im agencija "Faros tours" iz Srbije dala garanciju da je situacija redovna i da nema potrebe za panikom.


Karta nije vrijedila za Bosanca. Čitalac

- Međutim, 19. marta po hitnom postupku vanrednim letom vraćeni su svi državljani Srbije. Nažalost, državljani susjednih zemalja nisu pušteni na let. Šest ljudi iz BiH, jedan iz Crne Gore te dva iz Hrvatske nisu primljeni na let. Razbacani po različitim hotelima u Hurgadi, neki čak udaljeni 50 kilometara od grada, usred pustinje, kao moj suprug, nemaju način da se vrate kući. Moj suprug čak nema ni garderobu, jer sam ja u onoj gužvi ponijela i njegov kofer nazad. Ostao je u duksu i zimskoj jakni, jer je let bio noćni. Ambasada BiH u Kairu u stalnom je kontaktu sa sunarodnjacima, ali trenutno bez rješenja. Hoteli u Hurgadi se zatvaraju sutra pa je neizvjesno gdje će ići putnici koju se tamo ostali. Agencije nemaju nikakvo rješenje, izuzev što nude opcije da putnici sami plate povratne karte, što je nemoguće, jer oni tamo nemaju novca. Ostalo je nekoliko letova prema Evropi, ali bez rješenja kako do granice s Bosnom – kaže Radović.


Nezavidna situacija

Radović je naglasila da je njen suprug u nezavidnoj situaciji, jer ne govori nijedan strani jezik, nema garderobu i novac. Radović nam je poslala i avionsku kartu Beograd - Hurgada te njenu povratnu kartu Hurgada - Beograd, koja, nažalost, nije vrijedila za državljane BiH, Crne Gore i Hrvatske.

- Ne znamo kome više da se obratimo – zaključila je Radović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.