SAOPĆENJE Povodom špekulacija i širenja dezinformacija

Granična policija BiH: Tvrdnje o miješanju MUP-a RS u naš rad su netačne i zlonamjerne

Galić izdao naredbu da će svi državljani Srbije biti vraćeni na teritoriju te države

Avaz.ba
21.03.2020 15:04

Granična policija BiH oglasila se saopćenjem

Foto: Avaz

Granična policija BiH (GP) ooglasila se povodom špekulacija i širenja dezinformacija vezanih uz miješanje i djelovanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS u rad GPBiH. Kako su naveli, tvrdnje su neistinite, zlonamjerne i tendenciozne. 

- Ovim putem želimo istaknuti da Granična policija BiH ima intenzivnu komunikaciju i koordinaciju kako s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske tako i s ministarstvima unutrašnjih poslova susjednih zemalja i s nadležnim tijelima, pogotovo u ovo vrijeme pandemije koronavirusa i migrantske krize, kada je međusobna pomoć i suradnja neophodna - navode iz GPBiH. 

  • Zoran Galić
    Zoran Galić Foto: Avaz

Kako je saopćeno, operativno dežurstvo Granične policije BiH obaviješteno je od MUP-a Srbije da zatvaraju sve svoje granične prijelaze i zabranjuju ulazak u Srbiju svim putnicima, uključujući i svoje državljane. Nakon primljene obavijesti, direktor Granične policije BiH Zoran Galić naredio je operativnom dežurstvu GPBiH da se obrati operativnom dežurstvu Srbije kako je njihova obavijest primljena k znanju, ali je ujedno i izdao naredbu da će svi državljani Srbije, koji se eventualno pojave na graničnim prijelazima prema Srbiji, nakon obavljenih graničnih provjera biti upućeni na teritoriju Srbije.

- Ovu naredbu direktor Galić je donio isključivo radi brige za javno zdravlje i sigurnost državljana Bosne i Hercegovine - naveli su iz GPBiH. 

NA VRH