GORAŽDE

Volonteri odustaju od pružanja pomoći izoliranima i zaraženima: Nemamo znanje ni opremu

Brigu neka preuzmu nadležne institucije

Goražde: Nastavit će pomagati starijima od 65 godina. Arhiv

Piše: Al. B. / Avaz.ba

23.3.2020

Volonterski servis mladih Kriznog štaba BPK Goražde neće obavljati poslove nabavke hrane, higijenskih potrepština i lijekova za osobe s izdatim rješenjem o obaveznoj samoizolaciji, kao ni za osobe kod kojih je testiranjem ustanovljen Covid-19, saopćeno je.  

- Naši volonteri nemaju teorijsko, a ni praktično znanje kada je u pitanju rad s ovim kategorijama stanovništva. Osim toga, nemaju ni adekvatnu zaštitnu opremu koja je potrebna za ovu vrstu akcije. Smatramo da nadležne institucije - prvenstveno zdravstvene - trebaju preuzeti brigu o ovim osobama. Apelujemo na nadležne da redovno provjeravaju stanje osoba u samoizlaciji zbog njihovih ličnih potreba, ali i mogućeg ugrožavanja zdravlja šire javnosti u slučaju nepoštivanja izdatih mjera – navodi se u obavještenju.

Goražde. Arhiv

Volonteri će nastaviti pružati pomoć starijima od 65 godina, jer je na snazi zabrana kretanja za ovu populaciju, te hroničnim bolesnicima. Oni su uputili i apel da se sa izoliranim osobama bude u stalnom kontaktu te da se za stanovnike stambenih objekata u kojima žive osobe s pozitivnim testom na koronavirus distribuiraju zaštitne rukavice i maske te da se upoznaju s mjerama zaštite za vrijeme korištenja zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

Više o koronavirusu pročitajte ovdje https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.