KCUS Ne izazivati paniku kod građana

Izetbegović: Nema potrebe da se šire laži i dezinformacije

U Kantonu Sarajevu za sada imaju tri pozitivne osobe

Piše: Avaz.ba

Doktorica Sebija Izetbegović ističe da nema potrebe da se šire dezinformacije

Foto: Ilustracija


Nema potrebe da se šire laži i dezinformacije. To veoma uznemirava građane i izaziva paniku za kojom sada nema potrebe. Trebalo bi da krivično odgovaraju svi koji unose paniku pišući laži na svojim Facebok profilima. Neću kriti informacije od javnosti jer nemam razloga. Svi će biti tačno i na vrijeme obaviješteni - poručila je prof. dr. Sebija Izetbegović.

 Odgovarajući na pitanje čime objašnjava to što u Kantonu Sarajevo i dalje ima izuzetno malo potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, kazala je da u Kantonu Sarajevu za sada imaju tri pozitivne osobe.

- Testiramo sve one za koje epidemiološki tim napiše uputnicu. Nismo mi ti koji određuju. Testova imamo dovoljno, za sada, a ovih dana će stići i nove količine - kaže dr. Izetbegović.

 Komentirajući navode da KCUS ne poštuje glavnu preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da se radi što više testova, kaže da je SZO ta koja nama šalje testove.

Testiraju se oni koji imaju uputnicu epidemiologa

- Ako pošalju milion testova i kažu da se milion ljudi testira, mi ćemo testirati. Priča i izjave su jedno, a praksa i stvarnost nešto drugo. Testiramo sve koji imaju uputnicu epidemiologa iz KS i ostalih dijelova FBiH. Mi testiramo PCR Real Time metodom koja je 99,9 posto sigurna. Neki su nabavili screening brze testove koji nemaju tu pouzdanost pa može biti puno lažno negativnih, što je još opasnije nego da ih niste testirali. Oni tada počinju da krše propisana pravila o samoizolaciji i mogu sijati zarazu na sve strane. Mi ih možda možemo koristiti samo u trijaži i izuzetno hitnim slučajevima - navela je.

Dodaje kako se kupuju i naručuju testovi, ogromna je potražnja, nepristojno su visoke cijene zbog toga.

- I lično sam se angažovala, privatno, tako da bih već danas mogla dobiti određenu količinu testova. Danas nam stiže 1.000 testova. Sutra vjerovatno 1.500 - kazala je.

U javnosti se stvara panika i zbog respiratora. Dr. Izetbegović kaže da sada na KCUS - u imaju 53 respiratora i 39 anestezioloških aparata, koji također mogu biti korišteni pri mehaničkoj ventilaciji pacijenta.

  • CT aparat će biti instaliran na Podhrastovima

    CT aparat će biti instaliran na Podhrastovima

    Foto: Ilustracija


- Uspjela sam u ovom haosu kupiti još šest aparata, od kojih su četiti već isporučena, a dva čekamo danas. Kolega privatnik nam je ponudio dva respiratora, ali su oba stara i moramo ih pregledati i servisirati da bismo bili sigurni. Naručili smo još 40 respiratora. S obzirom na činjenicu da se teška intersticijska upala pluća izvrsno prikazuje na CT - u, kupili smo, dozvolom Vlade FBiH, CT aparat koji će biti instaliran na Podhrastovima, gdje je naš izolatorij za najteže slučajeve - rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Za sada na KCUS - u ni jedan ljekar nije zaražen. Objašnjavajući proceduru u slučaju zaraze nekog ljekara, navodi da će napraviti izolaciju svih kontakt osoba, zatvoriti odjel i izvršiti temeljitu dezinfekciju.

- Naravno da može doći i do kolapsa sistema, ako to bude veliki broj ljudi. Zato i apelujemo na građane da ne dolaze bez prijeke potrebe i da budu sasvim iskreni u davanju podataka o svom kretanju i kontaktima. Ulažemo ogromne napore da se krivulja obolijevanja razvuče i da izbjegnemo dolazak ogromnog broja bolesnih odjednom - istakla je direktorica KCUS - a prof. dr. Sebija Izetbegović. 

NA VRH

Komentari