PANDEMIJA Direktor Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš potvrdio

U SBK nema novih slučajeva zaraze, uzorci tri testirane osobe negativni

To nam daje nadu, jer već dva-tri dana imamo sve negativne rezultate testova, rekao je Karakaš

Avaz.ba / Fena

Travnik: Skoro 1.800 osoba u samoizolaciji u SBK

Foto: Avaz


Nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Srednjobosanskom kantonu (SBK), a uzorci tri testirane osobe su negativni, izjavio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

- To nam daje nadu, jer već dva-tri dana imamo sve negativne rezultate testova. Mislim da nam se situacija poboljšava u odnosu na onu koju smo jučer i prekjučer proglasili nesigurnom - kazao je Karakaš.

Dodao je da je trenutno u SBK skoro 1.800 osoba u samoizolaciji, od kojih 300 u Novom Travniku, u kojem je prisustvo virusa potvrđeno kod direktora tvornice BNT-TMiH, koji je 11. marta prisustvovao proslavi u preduzeću "Igman" u Konjicu.

  • Karakaš: Administracija kasnije dostavlja rješenje

    Karakaš: Administracija kasnije dostavlja rješenje

    Foto: Avaz


U tom gradu je, među ostalim, u izolaciju stavljena kompletna zgrada sa 80 stanara.

- U Novom Travniku se taj krug stalno širi. Tražili smo prvo najbliže kontakte koje je zaraženi imao, a zatim smo širili taj krug kontakata. Tako da se može reći da smo one koji su, prema našoj procjeni, bili najizloženiji eventualnom riziku, stavili pod nadzor - naglasio je Karakaš.

Na pitanje novinara da prokomentira tvrdnje zaražene osobe iz Novog Travnika da nije kršila samoizolaciju, Karakaš je kazao da je na tu mjeru svaki građanin obvezan od trenutka kada dobije usmenu uputu iz nadležnih zdravstvenih ustanova.

- Administracija kasnije dostavlja rješenje. Njega su svakodnevno zvali, a telefon mu je bio isključen - naglasio je Karakaš.

Prema informacijama koje je jutros objavio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, u SBK je testirano ukupno 19 osoba, a jedna je pozitivna na koronavirus.

Sve o borbi protiv pandemije koronavirusa čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na