ŽELE BITI OD KORISTI Kupci sami određuju cijenu

Amina i Aldin pomažu sugrađanima: Šiju maske čijom će prodajom kupiti hranu za one kojima je potrebna

Sad je pravo vrijeme da se ova mašina iskoristi, kaže Žuga

Al. B. / Avaz.ba

Amina Žuga: Maske su prvo pravili za prijatelje

Foto: A. Bajramović


Kao i tokom svake krize jedni rade, drugi smetaju, a treći sjede uz kompjutere i pametuju.

Amina i Aldin Žuga iz Goražda pokazuju kako se istovremeno mogu ispoštovati naredbe i preporuke o ograničenom kretanju, ali i biti koristan svom gradu. 

Uvijek imala želju

Oni su počeli šivenje zaštitnih maski, koje su ponudili sugrađanima po cijeni koju sami odrede. Prihod od prodaje utrošit će za kupovinu hrane onima koji je u narednom periodu ne budu imali dovoljno.

– Nikad ništa nisam šila, ali imam šivaću mašinu i uvijek sam imala želju da pokušam iako nemam neki talent. Sad je pravo vrijeme da se ova mašina iskoristi i, evo je, radi. 
  • Amina i Aldin Žuga: Podrška tokom krize

    Amina i Aldin Žuga: Podrška tokom krize

    Foto: A. Bajramović


Maske smo prvo pravili za svoje prijatelje, jer većina ih radi i ne može da stigne u apoteku. A onda je to krenulo dalje, zvali su nas i drugi i mi smo odlučili da napravimo ovu jednu malu, simboličnu akciju – kazala nam je Amina Žuga. 

Aldin inače radi, ali u slobodno vrijeme siječe i priprema platna, koja Amina obrađuje na mašini.

Stižu pozivi

Nakon informacije putem društvenih mreža stižu pozivi građana, ali kapacitet njihove kućne šivaonice je približno 50 maski dnevno, pa zainteresirani u početku preuzimaju samo po nekoliko komada.

- U ovom vremenu nikada ne bih mogla nešto prodavati, pa smo odlučili da ne stavljamo cijenu nego da svi daju koliko hoće. To ćemo pokloniti ljudima koji sebi ne mogu da priušte dovoljno ili ćemo to odnijeti u Merhamet, jer oni znaju kome je sada najpotrebnije – dodaje Amina.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na