SARAJEVO

Ministrica Nihada Glamočak: Počela dezinfekcija objekata kolektivnog stanovanja

Ispred svakog ulaza bit će dezinfekciono sredstvo

Ministrica Glamočak: Molim naše sugrađane za strpljenje. Avaz

Avaz.ba

26.3.2020

Skoro 2.200 građana koji su sami i kojima je potrebna pomoć, a kojima je zabranjeno kretanje, trenutno je na spisku koji je dobilo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture za cijeli Kanton Sarajevo. Ovo je potvrdila ministrica Nihada Glamočak, koja je istaknula da će se tokom dana ažurirati spiskovi općinskih odbora.


Donosit će lijekove na adresu

- Sa Zavodom zdravstvenog osiguranja odredit ćemo na svakoj općini apoteke te, u dogovoru s volonterima koji su se prijavili i u saradnji s Crvenim križom, za sve naše sugrađane koji ne mogu izlaziti, doći će im se na adresu i donijeti lijekovi - rekla je ministrica Glamočak.

Dodala je i da će od sutra sugrađanima koji su u kolektivnim smještajima, a u dogovoru s kućepaziteljima i volonterima, svakome od onih koji su prijavljeni na te adrese, doći neko na adresu.

- Molim naše sugrađane za strpljenje. Od sutra počinje akcija, kada će im se donositi neophodne namirnice, a građani pred našim volonterima mogu iskazati i ostale njihove potrebe tako da i mi možemo na pravi način reagirati – kazala je ministrica Glamočak.

Ministrica Glamočak: Radnici komunalnih preduzeća ne mogu ući u objekt bez zaštitnog odijela. Avaz

Ono za šta je još pitana jeste hoće li komunalna preduzeća zaustaviti dolaske i preglede instalacija.

- Dragi sugrađani, samo i isključivo će ići u onoj mjeri kada je ugrožena neka sigurnost. Radnici komunalnih preduzeća ne mogu ući u objekt a da nemaju kompletnu zaštitnu opremu. Znači, samo u slučajevima ugroženosti sigurnosti će se dolaziti i ulaziti u kuće pojedinaca - istaknula je ministrica Glamočak.

Danas je, kaže, počela i dezinfekcije svih objekata kolektivnog stanovanja, a od danas je na snazi i naredba da ispred svakog ulaza bude dezinfekciono sredstvo radi naše zaštite.


Zaštitna oprema

- Isto tako, što se tiče najugroženijih kategorija, socijalnih, krenula je distribucija zaštitne opreme za zaposlenike, a to je Dom Nahorevo, gdje je onkološki centar, zatim Dom Bjelave, kao i za zaposlenike svih preduzeća, koji se, zajedno sa Štabom civilne zaštite, općinskim štabovima i Vladom KS, brinu za sigurnost građana. Oni će dobiti zaštitna odijela kako bismo mogli na vrijeme i pravovremeno u ovakvoj situaciji da pružamo i da štitimo vas kao sugrađane – rekla je ministrica Glamočak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.