BANJA LUKA

Cvijanović pojasnila: Zašto smo uveli vanredno stanje i šta ono znači

To će nam omogućiti da interveniramo u sferama koje su pogođene epidemijom, a to su zdravstvo i privreda, navela je Cvijanović

Cvijanović: Vanredno stanje ne znači suspenziju demokratije. RTRS

Avaz.ba

28.3.2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, nakon što je Narodna skupština RS proglasila vanredno stanje u tom bh. entitetu zbog koronavirusa, pojasnila je šta nova odluka podrazumijeva.


Saradnja s drugim institucijama

Cvijanović je danas u Banjoj Luci kazala da u narednom periodu neće raditi samostalno, već u saradnji s drugim institucijama, Vladom RS, koja će predlagati određena zakonska rješenja i da će se, u dogovoru sa predsjednikom NSRS, taj tim moći i proširiti.

Kako je navela, vanredno stanje ne znači suspenziju demokratije niti raspuštanje Narodne skupštine RS.


- Sve mogućnosti koje smo imali do sada, iscrpjeli smo. Neophodno je da sada možemo mijenjati određene zakone, ne napamet ili proizvoljno, već veoma odgovorno. To će nam omogućiti da interveniramo u sferama koje su pogođene epidemijom, a to su zdravstvo i privreda - kazala je.

Cvijanović je istaknula da će se novim mjerama pomoći privredi tako što će se promijeniti zakoni da se produže rokovi za plaćanje, prostor za olakšice...


Cvijanović: Nadam se da će privremeno vanredno stanje trajati što kraće. RTRS

- Nove mjere ticati će se i završetka školske i akademske godine, tačnije to će značiti novi režim polaganja prijemnih ispita i adekvatno testiranje učenika. Imat ćemo tijesnu komunikaciju predsjednika RS sa svim institucijama - navela je.

Istaknula je kako će se, nakon uvođenja vanrednog stanja, sada brže rješavati problemi u zdravstvenom sektoru i u privredi.


Nova zakonska rješenja

- Koronavirus je planetarni problem, svjedoci smo da mnoge države uvode rigorozne mjere. Mi smo među prvima uvodili mjere i idemo korak dalje kako bismo lakše donosili nova zakonska rješenja i da bismo bolje intervenirali u oblasti zdravstva radi zaštite zdravlja i života građana. Paralelno s tim, razmišljamo kako urediti stvari da bi šteta koju će pretrpjeti privreda, bila što manja - rekla je Cvijanović.

Izrazila je nadu da će privremeno vanredno stanje trajati što kraće, nekoliko sedmica ili mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.