PANDEMIJA Tuzlanka kaže da svake večeri u 20 sati svi aplaudiraju s balkona

Jelena Novaković iz Madrida: Španci nisu mnogo uplašeni, ne vole ostajati u kućama

Sada su već ulice puste i saobraćaj je skoro nepostojeći, kaže Novaković

Avaz.ba / Fena
31.03.2020 13:37

Novaković: Svi smo zabrinuti kakve će posljedice sve ovo donijeti

Foto: Fena

Tuzlanka Jelena Novaković, koja sa suprugom i kćerkom živi u Španiji, gdje je veliki broj zaraženih koronavirusom, kaže da se cijela situacija u vezi s pandemijom koronavirusa čini dosta nerealnom, iako su vrlo svjesni realnih implikacija i posljedica koje doživljavaju i koje će uslijediti.

- Otkako je situacija u Madridu počela da se pogoršava, radimo od kuće i nismo u strahu od ekonomskih posljedica koje mnoge osobe doživljavaju zbog obustave funkcija velikog djela ekonomije. Mada smo svi zabrinuti kakve će posljedice sve ovo donijeti, mislim da većina Španaca nije mnogo uplašena - kaže Novaković.

Ističe da su, na veliku sreću, u njenom domaćinstvu svi dobro te da provode vrijeme kod kuće u porodičnom okruženju.

S obzirom na to da je njen suprug iz Japana, gdje se korištenje zaštitne maske u situaciji epidemije smatra obavezom i socijalnom normom, kaže da su isti princip uveli i u svojoj porodici čim su se pojavile informacije o prvim slučajevima zaraze u Madridu.

  • Jelenin suprug je iz Japana
    Jelenin suprug je iz Japana Foto: Fena

Većina pravila koja su nametnuta usljed pandemije koronavirus, Španci su, kako je ispričala Novaković, počeli provoditi tek nekoliko dana nakon datih instrukcija za samoizolaciju.

- Kao tipičan mediteranski narod, nisu ljubitelji ostajanja u kućama, skloni su dodirima za pozdrave i socijalizacijom na hiljadu načina - manje-više kao i mi. Iako su se pokazali relativno disciplinovani u provođenju karantina, trebalo im je vremena da se to provede u cijelosti. U marketima su preporučenu distancu slabo držali, maske i dezinfekcijska sredstva su uveli tek prošle sedmice. Sada su već ulice puste i saobraćaj je skoro nepostojeći – rekla je ova Tuzlanka s adresom u Madridu.

Kako naglašava, Madrid je ogroman grad i uspostaviti obustavu svih aktivnosti je jako komplicirano. Institucije ispunjavaju svoje obaveze, marketi su puni i nema naznaka za nestašicom. Svake večeri u 20 sati svi aplaudiraju s balkona u znak zahvale onima koji ne mogu ostati u kućama, kako bi drugi imali normalne uvjete za život.

Pomoć ekonomiji

Španska vlada, kazala je, uvela je i određene mjere za pomoć ekonomiji u uvjetima pandemije, a ta država također ima odličan sistem socijalne pomoći i javni zdravstveni sistem. Što se tiče raspoloživih bolničkih kreveta, imaju ogromne kapacitete. Treći su u Evropi po broju bolničkih kreveta, "ali ih je situacija s koronavirusom ipak preplavila".

To, smatra ona, ukazuje na ozbiljnost pandemije koja, izgleda, neće zaobići nikoga, pa ni zemlje koje su mnogo manje opremljene i manje spremne za ovakve krizne situacije.

Jelena Novaković na kraju poručuje iz Madrida kako su očekivanja da se do juna znatno smanji broja zaraženih, a smatra da će biti potrebno, da bi se situacija stabilizirala, implementiranje dodatnih mjera, kao i mnogo samodiscipline.

Komentari

NA VRH