VTKBIH

Ukidanje kosovskih taksi prilika za ponovno pozicioniranje bh. kompanija

Treba voditi računa o zadovoljavanju potreba na domaćem, bh. tržištu, ali i o raspoloživim proizvodnim kapacitetima

VTKBiH. Avaz

Fena

2.4.2020

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) smatraju da je ukidanje kosovskih taksi na robu iz BiH prilika za ponovno obnavljanje ugovora koje su naši izvoznici imali prije uvođenja taksi te otvara mogućnost i drugim kompanijama za ulazak na tržište Kosova

- S obzirom na to da su u prethodnom periodu proizvodi naših kompanija izgubili mjesto na kosovskim policama koje su zauzele zemlje Evropske unije i drugih tržišta, trenutne okolnosti u poslovanju kompanija izazvane pandemijom koronavirusa Covid-19, mogle bi stvoriti priliku za brži povratak i ponovno pozicioniranje naših kompanija na tržištu Kosova – kazali su za Fenu iz VTKBiH.


Pozdravili odluku

No, pri tome, kako su naglasili, jednako treba voditi računa o zadovoljavanju potreba na domaćem, bh. tržištu, ali i o raspoloživim proizvodnim kapacitetima domaćih kompanija u ovim momentima.

- Svakako pozdravljamo odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi s obzirom na to da će se stvoriti prilike za saradnju i za nove kompanije imajući u vidu komparativne prednosti, poput blizine naših tržišta i nižih transportnih troškova – ističu iz VTKBiH.

U periodu prije uvođenja taksi, agroindustrijski sektor, prvenstveno industrija mlijeka i mliječnih proizvoda te mesna industrija, imao je partnere na tržištu Kosova na koje je plasirao svoje proizvode. Nakon uvođenja taksi, u 2019. godini izvoz na Kosovo iznosio je 13,5 miliona KM (90 posto manje u odnosu na 2018. godinu), a u izvozu su dominirali obuća i odjeća.


Odluka do 15. juna

Uvoz s Kosova iznosio je 12,83 miliona KM (22 posto manje u odnosu na 2018). Proizvodi s najvećom vrijednošću u uvozu su koža, proizvodi od željeza i čelika, alkoholna pića.

Vlada Kosova je, kako su prenijeli mediji, donijela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije uz obrazloženje da će odluka važiti do 15. juna ove godine, kada će biti sagledani rezultati njene primjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.