BANJA LUKA

Šeranić: Disciplina i odgovornost najbolji odgovor protiv koronavirusa

Situacija pod kontrolom

Alen Šeranić. Arhiv

Fena

4.4.2020

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da se u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, gdje je razgovarao sa pacijentima oboljelim od novog koronavirusa, poštuju sve mjere zaštite te pruža neophodna pomoć i njega.

- Disciplina i odgovornost ne samo medicinara, već i stanovništva, najbolji je odgovor na pojavu i širenje koronavirusa – rekao je Šeranić.

Ta, ali i druge zdravstvene ustanove, kako je naveo, imaju odgovornost da pruže njegu ljudima s tom infekcijom.

Načelnica Klinike za zarazne bolesti Antonija Verhaz precizirala je da raspolažu neophodnom opremom za liječenje najtežih kliničkih formi obostranih upala pluća.

- Sve je pod kontrolom, ne trebamo se bojati, ali je izuzetno važno da svi građani znaju kako se treba prevenirati ova infekcija – rekla je Verhaz novinarima.

Alen Šeranić. Arhiv

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da se u Klinici za infektivne bolesti poštuju svi principi terapije, dijagnostike i tretmana oboljelih pacijenata te istovremeno i zaštita zaposlenih.

Predsjednik Tima za praćenje provođenja mjera Štaba za vanredne situacije RS Nenad Stevandić istaknuo je da su spremni da se suoče i s težim oblicima ove infekcije te da su određeni životi već spašeni.

U UKC-u je smješteno 39 pacijenata s teškom kliničkom slikom, šest ih je na respiratorima, a u izolaciji je devet osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.