KORONAVIRUS

U HNK zaraženi doktorica s infektivne i načelnik općine Čitluk

Potvrđena dva smrtna slučaja

S današnjeg pressa. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

7.4.2020

Pres-konferencija Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona počela je potvrdom o dva smrtna slučaja. Riječ je o dvije starije žene - iz Konjica, godište 1942., i iz Čitluka, godište 1937. 

Darko Juka, savjetnik premijera HNK, potvrdio je da je na koronavirus pozitivan načelnik Čitluka Marin Radišić, kako smo objavili.

Krizni štab HNK. M. Smajkić

Doktor Siniša Skočibušić, infektolog SKB Mostar, kazao je da je dr. Jurica Arapović od jučer u samoizolaciji s obzirom na to da je, kako je naveo, tokom rada na Klinici imao umjeren kontakt. Srećom, on je negativan, kazao je, dok je jedna doktorica pozitivna, a druga, također, u samoizolaciji.

Kazao je da je trenutno u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar pet osoba na respiratoru.

Dr. Edin Kapetanović, direktor Doma zdravlja "Stari Grad", na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kazao je da ustanova na čijem je čelu skrbi o 40. 000 stanovnika te da su se od januara pripremali za prve slučajeve zajedno sa ostalim iz Kriznog štaba HNK.

Domovi zdravlja, kazao je, prvi su morali napraviti preustroj svog rada prateći pri tome da uposlenici ne budu inficiran i da opću zdravstvenu zaštitu pruže svim osiguranicima.

- Uspjeli smo da preustroj bude efikasan i da imamo povoljne ishode. Imamo dva trijažna punkta i febrilni šator. Četiri testa su bila pozitivna i u dobrom su stanju, nisu zahtjevali nikakav tretman, praćeni su u kućnim uslovima. Sliku stanja imat ćemo za 14 dana. Mi se zapravo nalazimo u ratu s virusom i nažalost moramo priznati da je u prvoj fazi ovog rata virus jači od nas i ostaje nam da taktiziramo-poručio je dr. Kapetanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.