POVEĆANA TESTIRANJA

Viktor Olsavski: Na globalnom nivou situacija je malo bolja

Osnovni cilj je izbjeći ubrzani rast broja oboljelih jer bi onda oni odjednom zauzeli sve raspoložive kapacitete u bolnicama

Fena

7.4.2020

Direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH  Viktor Olsavski (Victor Olsavszky) rekao je na današnjoj redovnoj konferenciji federalnih institucija da je na globalnom nivou situacija s pandemijom koronavirusa malo bolja.

- Kada govorimo o globalnom nivou, situacija je malo bolja. Postoji nada. Kada pogledamo Italiju i Španiju, vidimo trend smanjenja broja novooboljelih, tako da mislim da smo na pravom putu - izjavio je Olsavski.

Ističe da je WHO u Federaciji BiH zabilježio trend povećanja kapaciteta za testiranja na koronavirus.


Viktor Olsavski. Avaz

- To će doprinjeti da donosioci odluka bolje upravljaju krizom i da krivulju rasta oboljelih od koronavirusa poravnaju kako ne bi imali naglo povećanje broja oboljelih. Osnovni cilj je izbjeći ubrzani rast broja oboljelih jer bi onda oni odjednom zauzeli sve raspoložive kapacitete u bolnicama - podvukao je. 

Dodao je da se danas obilježava Svjetski dan zdravlja koji je ovog puta posvećen svim zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.