KORONAVIRUS Dolazi do lokalnih transmisija bolesti

U Mostaru zaražene još četiri osobe, ljekari apeliraju na građane da ostanu kod kuće

Tamošnji Dom zdravlja jedna je od prvih zdravstvenih ustanova koja je uspostavila "drive in" način testiranja

M. Sm. / Avaz.ba
08.04.2020 16:52

Dom zdravlja Mostar uspostavio "drive in" testiranje na koronavirus

Foto: M. Smajkić

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na koronavirus tokom dana je testirano 35 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, a svi iz Mostara, potvrđeno je iz Kriznog štaba HNK.

Iz Doma zdravlja Mostar ponovo su apelirali na građane da ostanu kod kuće. Kako su naveli, trenutno se nalazimo u četvrtoj sedmici epidemije koronavirusa u HNK, kada dolazi do lokalnih transmisija bolesti i najveće mogućnosti infekcije.

- Kako je to naveo naš direktor, dr. Mario Kordić, smatra se da je broj zaraženih čak do deset puta veći od onog statističkog broja testiranih, pozitivnih osoba. Ukoliko uzmemo taj podatak u obzir i dodamo na to lokalnu transmisiju bolesti, uskoro bismo mogli imati mnogo veći broj oboljelih, što predstavlja veliki problem i opasnost kako za naš zdravstveni sistem, tako i za sve nas ponaosob - naveli su iz Doma zdravlja Mostar.

Inače, Dom zdravlja Mostar jedna je od prvih zdravstvenih ustanova koja je uspostavila "drive in" način testiranja na koronavirus.

Komentari

NA VRH