PRIJEM U KS

Nenadić i Alikadić s Fincijem: Jevreji su imali historijsku ulogu i utjecaj na Sarajevo

Nenadić i Alikadić s Fincijem: Svim Jevrejima čestitali Pesah. Vlada KS

Avaz.ba

9.4.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar kulture i sporta Kenan Alikadić primili su danas predsjednika Jevrejske zajednice BiH Jakoba Fincija povodom početka jevrejskog praznika Pesaha.

Premijer i ministar čestitali su svim Jevrejima njihov najveći jevrejski praznik, uz želju da ga, kao i svih ovih godina kroz dugu historiju zajedništva u KS, dočekuju u krugu svojih porodica, jer je to, prije svega, porodični blagdan, ali i u zajedništvu i slozi sa svim svojim sugrađanima u KS.

Finci je predstavnike Vlade upoznao s podatkom da u Sarajevo živi 660 Jevreja, od čega 200 starih osoba. Obavijestio ih je, kako se Jevrejska zajednica organizirano brine o svojom članovima, kao i da su starijim i nemoćnim osobama osigurali 24 volontera, te da imaju i redovne obroke.


S današnjeg prijema. Vlada KS

Predstavnici Vlade informisali su predsjednika Fincija o stanju u KS koja se tiče pandemije uzrokovane koronavirusom i mjerama koje se poduzimaju. Istaknuto je kako je Vlada KS osigurala neophodnu medicinsku i sanitetsku opremu i provodi mjere, zajedno s federalnim organima.

Učesnici sastanka razgovarali su i o historijskoj ulozi Jevreja koji su od svog dolaska 1575. godine imali snažan uticaj na život grada Sarajeva i Kantona. Finci je obavijestio da neće biti tradicionalnih okupljanja, jer se oni rukovode svim naredbama civilnih i kriznih štabova.  

Nenadić se zahvalio na pomoći koju je ova zajednica pružala građanima Sarajeva u periodu od 1992 do 1995. godine, te je s tim u vezi stavio kapacitete Kantona Sarajevo na raspolaganje Jevrejskoj zajednici kako bi svi njeni članovi što bolje prevazišli trenutnu krizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.