FEDERACIJA BiH Službenici angažirani 24 sata dnevno

Sudska policija: Uspješan rad i u vrijeme pandemije

Poduzet je niz mjera kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusom među službenicima Sudske policije, nosiocima pravosudnih funkcija, zaposlenicima pravosudnih institucija i drugih institucija, saopćeno je

Avaz.ba / Fena
10.04.2020 12:21

Aktivna saradnja s Federalnim štabom civilne zaštite, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnom upravom policije

Foto: Fena

Službenici Sudske policije Federacije BiH zadatke iz svoje nadležnosti izvršavaju i u najtežim okolnostima, pa je tako njena operativnost i u okolnostima stanja nesreće, koje je usljed pandemije koronavirusa (COVID-19) proglašeno Odlukom Vlade FBiH, na potrebnom nivou.

- Poduzet je niz mjera kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusom među službenicima Sudske policije, nosiocima pravosudnih funkcija, zaposlenicima pravosudnih institucija i drugih institucija sa kojim ova policija sarađuje, kao i među drugim osobama sa kojima su službenici Sudske policije prilikom obavljanja poslova u neposrednom kontaktu - saopćeno je iz Sudske policije FBiH.

  • Sudska policija: Obavezno je korištenje zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava
    Sudska policija: Obavezno je korištenje zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava Foto: Fena

S tim u vezi, obavezno je korištenje zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava i druge opreme koja je od koristi da se prevenira i spriječi širenje zaraze koronavirusom.

- Iako pravosudne institucije rade u smanjenom kapacitetu, Sudska policija 24 sata dnevno provodi aktivnosti koje se odnose na održavanje potrebnog nivoa sigurnosti pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija. Posebno izdvajamo napore službenika Sudske policije koji se ulažu prilikom izvršenja poslova vezanih za rad sa licima lišenim slobode, te sa licima kojima je od nadležnih organa određena mjera izolacije ili samoizolacije, odnosno potencijalno zaraženim licima od koronavirusa, u kojim slučajevima se koristi i posebna zaštitna oprema (zaštitne maske, rukavice, jednokratna zaštitna odijela, viziri ili naočale...) - navodi se u saopćenju.

Zaštitna oprema

Kako se nadalje navodi, najveći izazov u realizaciji ovih poslova predstavlja to što postupanje službenika Sudske policije sa licima lišenim slobode, dovodi do nužnog neposrednog kontakta između službenika Sudske policije i lica lišenog slobode koje je zaraženo, ili potencijalno zaraženo koronavirusom.

Upravo zbog toga, Sudska policija poduzima kontinuirane aktivnosti na osiguranju dovoljnih količina zaštitne opreme za svoje pripadnike, koja se koristi prilikom izvršenja ove vrste poslova i koja se stavlja i licima lišenim slobode, a sve sa ciljem spriječavanja širenja zaraze.

Sačuvati zdravlje

Stoga je u proteklom periodu ostvarena aktivna saradnja sa Federalnim štabom civilne zaštite, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnom upravom policije, a koja je rezultirala donošenjem određenih naredbi kojima se uređuju pitanja postupanja sa licima lišenim slobode.

- Kao i u mnogim teškim i izazovnim situacijama koje su u periodu postojanja i rada Sudske policije bile postavljene pred službenike sudske policije i na koje su odgovorili uspješno, vjerujemo da će odlučnim, odgovornim i profesionalnim pristupom, Sudska policija i u ovim teškim uvjetima rada, izazvanim pandemijom koronavirusa (COVID 19), odgovoriti na sve postavljene zadatke i istovremeno sačuvati zdravlje svojih pripadnika i svih drugih osoba sa kojima dolazi u kontakt - navodi se u saopćenju.

Komentari

NA VRH