FEDERACIJA BIH

Čerkez: Ozbiljno razmišljamo da zabranimo ili reduciramo kretanje tokom vikenda

Raduje nas činjenica da se u Federaciji BiH 27 građana oporavilo od koronavirusa, rekao je Čerkez

Čerkez: Epidemiološka situacija je vrlo ozbiljna. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

10.4.2020

Prema posljednjim informacijama, u Bosni i Hercegovini zabilježeno je više od 900 pozitivnih osoba na koronavirus, uz 36 smrtnih slučajeva. 

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba FBiH, rekao je da je u Federaciji testirana 4.991 osoba, a od toga su 502 pozitivna sklučaja.

- Raduje nas činjenica da se u Federaciji BiH 27 građana oporavilo od koronavirusa i da se očekuje još deset njih. Veliki je broj onih koji krše naložene mjere držanja socijalnog kontakta i razmišlja se o još rigoroznijim mjerama - rekao je Čerkez. 

Dodaje da ozbiljno razmišljaju, a dali su preporuku, da se zabrani ili reducira kretanje tokom vikenda.

U Federaciji testirana 4.991 osoba, od toga 502 pozitivna slučaja. Printscreen

- Žao nam je sugrađana koji poštuju sve mjere, ali ima neodgovornih pojedinaca, koji se i dalje nalaze u grupama, šetaju u grupama, piju kafu i krše niz odredbi. Doći ćemo u situaciju da svi budemo u svojim kućama za vikend. Još jednom apeliram na građane da to ne rade, jer to definitivno nije dobro ni za vas ni za druge. Epidemiološka situacija je vrlo ozbiljna. Idu blagdani i važno je da provodimo mjere, da nosimo maske i rukavice. Bit će vremena za slavlja i povratak normalnom životu. Ova bolest je pogodila cijeli svijet - rekao je Čerkez.

Na pitanje hoće li Federacija izaći ususret Republici Srpskoj nakon što je zatraženo 10.000 testova na koronavirus, Čerkez je odgovorio potvrdno.

- Federacija BiH se ponaša odgovorno i uvijek će izaći ususret. To je sve stanovništvo naše države i bit će zadovoljstvo ako možemo pomoći. To ne smije doći u pitanje, odgovor je potvrdan - rekao je Čerkez.

Musa: Riječ je o visokozaraznoj bolesti. Printscreen

Sanjin Musa, član Kriznog štaba FBiH, kazao je ovom prilikom da se broj oporavljenih iz dana u dan povećava.

- Iz dana u dan ponavljamo da je riječ o visokozaraznoj bolesti, koja je prisutna u BiH i koja se prenosi među stanovništvom, i da u ovom trenutku, dok čekamo adekvatno liječenje, vakcinu, jedina mjera koju imamo su, zapravo, mjere socijalne distance, koje posebno teško padaju u ovo blagdansko vrijeme. Znači, jedino što imamo je mjera socijalne distance, izbjegavati veća okupljanja i, ono što je bitno, izbjegavati ovo međugeneracijsko okupljanje – istaknuo je Musa. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.