UIOBiH Spriječeno krijumčarenje

Oduzeti duhan i cigarete u vrijednosti od 180.000 KM

Protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti ovi akcizni proizvodi, bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH

Avaz.ba / Fena
10.04.2020 12:53

U nekoliko odvojenih akcija oduzeli 1.159 kilograma duhana i 648 kutija cigareta

Foto: UIOBiH

Bez obzira na vanrednu situaciju uzrokovanu virusom Covid-19, u kojoj se našla Bosna i Hercegovina, službenici grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i dalje intenzivno provode aktivnosti na terenu.

Iz UIOBiH preciziraju da su ovlašteni službenici UIO-a iz Regionalnog centra Sarajevo u nekoliko odvojenih akcija oduzeli 1.159 kilograma duhana i 648 kutija cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO-a.

  • Dio oduzete robe
    Dio oduzete robe Foto: UIOBiH

Ukupna tržišna vrijednost akciznih proizvoda koji su trebali biti prodani na crnom tržištu u BiH, iznosi 180.000 KM.

Postupajući prema uputama dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, a na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici UIO-a pretresli su objekte na dvije lokacije na području općine Ilidža te oduzeli 919,5 kilograma duhana i 648 kutija cigareta.

  • Pretresi izvršeni na Ilidži te na putu Sarajevo - Konjic
    Pretresi izvršeni na Ilidži te na putu Sarajevo - Konjic Foto: UIOBiH

Ti proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO-a, a bili su namijenjeni za prodaju na području Kantona Sarajevo.

I na putu Sarajevo - Konjic, prilikom kontrole putničkog vozila, oduzeli su 120 kilograma rezanog sušenog duhana, koji je bio namijenjen za prodaju na crnom tržištu.

Protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti ovi akcizni proizvodi, bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH.

Komentari

NA VRH