ANALIZA Vanjskotrgovinska komora BiH

Milionske cifre: U prvom kvartalu pali i uvoz i izvoz

U prvom kvartalu najveći pad zabilježila je proizvodnja obuće

Srna

U padu izvoz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće BiH

Foto: Avaz


Izvoz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće BiH u prvom kvartalu iznosio je oko 36,23 miliona KM i manji je za 8,17 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 470,38 miliona KM i manji je za 5,82 posto.

Ova grana privrede u potpunosti zavisi od uvoznih sirovina i repromaterijala koje se ne mogu naći u BiH, tako da je pojavom koronavirusa došlo do problema u nabavci sirovina, što je za rezultat imalo da je pokrivenost uvoza izvozom u prvom tromjesječuju ove godine iznosila 76,8 posto i manja je 1,96 posto u odnosu na isti period lani, navodi se u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH.

Segment kože i obuće, kao najznačajniji i po obimu i po izvozu, zabilježio je pad izvoza od oko 31,62 miliona KM ili 13,47 posto, a razlog tome je što su najveća izvozna tržišta Italija, Njemačka, Slovenija Austrija i Hrvatska najžešće pogođena koronavirusom - ističu iz Komore. 

U prvom kvartalu najveći pad zabilježila je proizvodnja obuće, tako da je izvoz pao za oko 24,88 miliona KM u odnosu na isti period lani, dok je uvoz obuće manji za oko 5,5 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom i dalje je visoka – 180,78 posto, ali je, ipak, smanjena za 15,15 posto.

  • Najveći gubici u proizvodima od kože

    Najveći gubici u proizvodima od kože

    Foto: Avaz


U analizi se navodi da su nakon obuće najveći gubici u proizvodima od kože i saračkim proizvodima, gdje je zabilježen pad izvoza od skoro 4,9 miliona KM, te uvoza od oko pet miliona KM.

U industriji odjeće i gotovih tekstilnih proizvoda bilježi se pad, ali i rast u pojedinim tarifnim grupama.

Tako je kod tarifne grupe 61 - odjeća i pribor za odjeću u prva tri mjeseca ove u odnosu na isti period prošle godine zabilježen rast u svim segmentima trgovinske razmjene – izvoz je povećan za 11,77 posto, uvoz za 9,29 posto - navode iz Komore. 

Kod tarifne grupe 62 - odjeća, osim pletenih i kukičanih proizvoda, zabilježen je pad izvoza za 15,08 posto, a uvoza za 11,45 posto. 

- Razlozi za ovo povećanje, odnosno pad izvoza leži u činjenici da su dobar dio kompanija iz tekstilnog, ali i obućarskog sektora, zbog nemogućnosti isporuke vlastitih proizvoda, odnosno nabavke repromaterijala za svoju proizvodnju, kao i zbog otkazivanja ugovora, preorjentirao na proizvodnju zaštitne medicinske opreme, te da su s ciljem zadržavanja radnika i zajedničke pomoći u suzbijanju problema izazvanim epidemijom, sve svoje resurse stavili u funkciju, vodeći računa o sigurnosti svojih radnika - navodi se u analizi.

NA VRH

Podijeli članak na