SAOPĆENJE Nedostaci postojećeg pravnog okvira

Upravni odbor UTA: Onemogućen rad i turističkim agencijama i hotelijerima

Kao struka, kloneći se političkih opredjeljenja, javno podržavamo sve eventualne amandmane svih političkih stranaka na „korona zakon“ FBiH, koji potiču podršku malom i srednjem privatnom sektoru u turizmu, stoji u saopćenju UTA

Avaz.ba
14.04.2020 16:00

Turizam na udaru

Foto: Arhiv

Turističke agencije pripadaju sektoru posredovanja u turizmu i po prirodi posla se trude da nađu jednostavnije puteve komunikacije i uređenja odnosa u kompleksnoj strukturi vlasti u Bosni i Hercegovini u kojoj je nadležnost za oblast turizma podijeljena između entiteta, ali i između FBiH i kantona.

Turističke agencije su, također svjesne nedostataka postojećeg pravnog okvira u Bosni i Hercegovini i nedostataka javne kulture i uvažavanja mišljenja struke kroz djelovanje NVO (NGO) od strane mnogih nosioca javne vlasti.

Vlada Federacije BiH je u proceduru usvajanja uputila u Parlament FBiH „korona zakon“, na koji je jedna politička stranka javno najavila ulaganje niza amandmana.

  • Hotelijeri onemogućeni da rade
    Hotelijeri onemogućeni da rade Foto: Arhiv

- Ono što je za sektor turizma najvažnije u jednom od navedenih amandmana je prihvatanje činjenice da je uz zabranjene djelatnosti od strane Federalnog štaba Civilne zaštite u vremenu epidemije, van svake razumne sumnje, kako kažu pravnici, onemogućen rad i turističkim agencijama i hotelijerima. Drugo važno očekivanje od narednog zasjedanja Parlamenta FBiH je usvajanje amandmana VI koji predviđa donošenje odredbe o pravu na izdavanje garantnih vaučera agencijama i hotelijerima za uplaćene, a neiskorištene usluge. Kao struka, kloneći se političkih opredjeljenja, javno podržavamo sve eventualne amandmane svih političkih stranaka na „korona zakon“ Federacije BiH, koji potiču podršku malom i srednjem privatnom sektoru u turizmu – stoji u saopćenju Upravnog odbora UTA.

Oni su na kraju dodali da „skreću pažnju javnosti i medijima da stavovi mnogih pojedinaca koji često koriste e-mail listu članica UTA, odražavaju njihovo lično mišljenje ili mišljenje neke grupe, ali ne i zvanične stavove UTA BiH“.

Komentari

NA VRH