SAOPĆENJE

Upravni odbor UTA: Onemogućen rad i turističkim agencijama i hotelijerima

Kao struka, kloneći se političkih opredjeljenja, javno podržavamo sve eventualne amandmane svih političkih stranaka na „korona zakon“ FBiH, koji potiču podršku malom i srednjem privatnom sektoru u turizmu, stoji u saopćenju UTA

Turizam na udaru. Arhiv

Avaz.ba

14.4.2020

Turističke agencije pripadaju sektoru posredovanja u turizmu i po prirodi posla se trude da nađu jednostavnije puteve komunikacije i uređenja odnosa u kompleksnoj strukturi vlasti u Bosni i Hercegovini u kojoj je nadležnost za oblast turizma podijeljena između entiteta, ali i između FBiH i kantona.

Turističke agencije su, također svjesne nedostataka postojećeg pravnog okvira u Bosni i Hercegovini i nedostataka javne kulture i uvažavanja mišljenja struke kroz djelovanje NVO (NGO) od strane mnogih nosioca javne vlasti.

Vlada Federacije BiH je u proceduru usvajanja uputila u Parlament FBiH „korona zakon“, na koji je jedna politička stranka javno najavila ulaganje niza amandmana.

Hotelijeri onemogućeni da rade. Arhiv

- Ono što je za sektor turizma najvažnije u jednom od navedenih amandmana je prihvatanje činjenice da je uz zabranjene djelatnosti od strane Federalnog štaba Civilne zaštite u vremenu epidemije, van svake razumne sumnje, kako kažu pravnici, onemogućen rad i turističkim agencijama i hotelijerima. Drugo važno očekivanje od narednog zasjedanja Parlamenta FBiH je usvajanje amandmana VI koji predviđa donošenje odredbe o pravu na izdavanje garantnih vaučera agencijama i hotelijerima za uplaćene, a neiskorištene usluge. Kao struka, kloneći se političkih opredjeljenja, javno podržavamo sve eventualne amandmane svih političkih stranaka na „korona zakon“ Federacije BiH, koji potiču podršku malom i srednjem privatnom sektoru u turizmu – stoji u saopćenju Upravnog odbora UTA.

Oni su na kraju dodali da „skreću pažnju javnosti i medijima da stavovi mnogih pojedinaca koji često koriste e-mail listu članica UTA, odražavaju njihovo lično mišljenje ili mišljenje neke grupe, ali ne i zvanične stavove UTA BiH“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.