IZVJEŠTAJ

U Visokom svega dvoje zaraženih, čekaju se rezultati ostalih testova

Prvi slučaj koronavirusa u Visokom registriran 23. marta

Visoko: Prvozaraženi se oporavio. Arhiv

Avaz.ba

18.4.2020

Na području Visokog zaključno s jučerašnjim danom pod mjerama zabrane kretanja i zdravstvenim nadzorom nalaze se 92 osobe. 

Do sada je s tim mjerama završila 561 osoba. U skladu s naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, putnici koji ulaze u BiH obavezni su nakon ljekarskog pregleda na granici da borave u kantonalnim karantinima. Od ove naredbe su izuzeti profesionalni vozači međunarodnog transporta.

Od 9. aprila 2020. godine nema novih putnika u samoizolaciji, ali ima novih prijava za profesionalne vozače i za osobe koje su bile u kontaktu sa sumnjivim osobama ili osobama kod kojih je potvrđeno da su pozitivne na koronavirus.

U ovoj sedmici je urađeno 10 testiranja i rezultat je bio devet negativnih i jedan pozitivan. Danas je testirano 11 osoba, od ovog broja je devet kontakata osobe za koju je jučer potvrđeno da je pozitivna na koronavirus i rezultati testiranja će biti poznati večeras ili sutra.

Visoko: Zadovoljavajuća situacija. Arhiv

Sutra su planirana dva testiranja, što će za ovu sedmicu iznositi 23 urađena testiranja i ukupno 38 testiranja do sada na području Visokog.

Prvi potvrđen slučaj koronavirusa u Visokom registriran je 23. marta 2020. godine. Pacijent je imao blage simptome bolesti i uspješno se oporavio u Stacionaru u Zenici.

Novozaraženi pacijent trenutno je bez ikakvih simptoma bolesti i danas je smješten u Stacionar Kantonalne bolnice Zenica, gdje se inače smještaju lakši i srednje teški pacijenti pozitivni na Covid-19, navodi se iz Štaba civilne zaštite Grada Visokog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.