NA LICU MJESTA

Vaskrs u Bijeljini nije što je nekad bio: Okupilo se svega pedesetak vjernika

Nigdje na ulici ne možete vidjeti pješaka ili automobil

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

19.4.2020

Grad djeluje sablasno prazno. Lj. Ljubojević

Bijeljinske ulice su puste danas, 19. aprila, na najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, bez pješaka i automobila. Grad djeluje sablasno prazno.   

U centru policija kontrolira sve one koji su iz bilo kojeg razloga morali sjesti za volan automobila u vrijeme najdužeg policijskog sata. Pusti su trgovi, šetališta, plato ispred Sabornog hrama na Ledincima. Ne čuje se uobičajeni žamor djece u obližnjem dječijem parku.

Nigdje na ulici ne možete vidjeti pješaka ili automobil. Bijeljinci su u svojim domovima, gdje u najužem porodičnom krugu obilježavaju Vaskrs u uvjetima pandemije koronavirusa. Oni koji imaju imanja na selu ili vikendice na Drini, Savi, Vaskrs provode izvan grada, u najužem porodičnom krugu, poštujući preporuke zdravstvenih stručnjaka. U alternativne objekte morali su se prebaciti u subotu do 15 sati, kada je i počeo policijski sat koji će trajati do ponedjeljka, u pet sati ujutro.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je vaskršnju svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Presvete Bogorodice, poručivši prisutnim vjernicima, a bilo ih je svega pedesetak, da se nada da će naredne godine ovaj praznik, koji je suština pravoslavne vjere, biti proslavljen u hramovima ispunjenim vjernim narodom.

- Virus nas proganja. Zatvoreni smo u svojim domovima, ali ćemo prevazići i ovu pošast kako bi naša crkva ponovo bila puna - istakao je vladika Fotije u vaskršnjoj besjedi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.