PODRŠKA

Evropska federacija novinara predlaže Maršalov plan za pomoć medijima

Osim predsjednika EFJ-a, sastanku su prisustvovali i čelnici najvećih evropskih izdavačkih organizacija (ENPA, NME, EMMA, komercijalni radio itd.)

Podrška medijima. Ilustracija

Avaz.ba

24.4.2020

Predsjednik Evropske federacije novinara (EFJ) predložio je nekoliko prijedloga za pomoć medijima, među kojima je i preporuka državama članicama Evropske unije da uvedu nultu stopu poreza za novinarske produkcije.

Na poziv evropskog komesara za unutrašnje tržište Tijerija Bretona (Thierry Breton), predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blišer Bjeregard (Blicher Bjerregard) učestvovao je u online sastanku na kojem se razgovaralo o pomoći medijima u Evropi za vrijeme finansijske krize nastale zbog pandemije koronavirusa te o načinima na koje bi EU mogla doprinijeti u podršci medijima.

Prisustvovali čelnici najvećih evropskih izdavačkih organizacija

Osim predsjednika EFJ-a, sastanku su prisustvovali i čelnici najvećih evropskih izdavačkih organizacija (ENPA, NME, EMMA, komercijalni radio itd.).

Evropska federacija novinara predložila je ovom prilikom i donošenje Maršalovog plana (Marshall) za medije s direktnom podrškom medijima koji se suočavaju s gubitkom prihoda od oglašavanja, a to se posebno odnosi na lokalne medije, kojima prijeti gašenje.

Podrška privatnom sektoru

Ta pomoć trebala bi se dodjeljivati samo onim medijima koji nisu otpuštali svoje novinare niti obustavili angažman freelancera. Start-upovi u kojima učestvuju freelanceri, trebaju, također, biti podržani, predlažu iz EFJ-a.

Jedna od ideja koja je ranije iznesena na sastanku s Verom Jourovom je da direktna finansijska pomoć treba uključivati vaučere za oglašavanje u privatnim profesionalnim medijima, kao i da se svim mladim građanima EU omoguće vaučeri za pretplatu na printane ili internet-medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.