INVESTICIJE Senad Salkić, izvršni direktor za investicije EPBiH, za "Avaz"

Ni pandemija koronavirusa nije zaustavila gradnju Bloka 7

Salkić nam je pojasnio da se, uz primjenu svih propisanih mjera epidemiološke zaštite, radovi odvijaju prema dinamičkom planu

M. Aščić / Avaz.ba

Detalj s gradilišta

Foto: Avaz


Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u "Elektroprivredi BiH", rekao je u razgovoru za "Dnevni avaz" da, iako je u proteklom periodu nastupilo stanje pandemije, gradnja Bloka 7 u TE Tuzla, najveća poslijeratna investicija, nije zaustavljena nijedan dan. 

Salkić nam je pojasnio da se radovi, uz primjenu svih propisanih mjera epidemiološke zaštite, odvijaju prema dinamičkom planu.

Sve završeno

- Nivelacija terena i ostvarivanje performansi nosivosti terena skoro je u potpunosti završeno, što predstavlja najveći i najvažniji posao u ovom dijelu realizacije projekta. Pored toga, gradnja kanala, cjevovoda i svi građevinski radovi odvijaju se prema dinamičkom planu i imaju visok stepen gotovosti - kaže Salkić.

  • Teren spreman za velike radove

    Teren spreman za velike radove

    Foto: Avaz


On nam je pojasnio da će u narednim danima pristupit gradnji skoro osam kilometara duge ograde oko gradilišta, koja će, ujedno, biti i buduća ograda novog bloka. 

Kako nam je rekao, u posao je uveden izvođač koji će izmjestiti postojeće dalekovode TE Tuzla, čime se stvaraju pretpostavke za nesmetanu gradnju novog bloka.

  • Salkić: Sve po planu

    Salkić: Sve po planu

    Foto: Avaz


Uplata avansa

- Kineski partneri trebali su preuzeti dio gradilišta u martu, ali je to zbog pojave koronavirusa prolongirano, ali se prethodno vrijeme iskoristilo za izradu baznog dizajna bloka i usaglašavanje svih tehničko-tehnoloških detalja projekta. Sada možemo reći da će se kompletno gradilište predati kineskim partnerima odmah nakon okončanja situacije sa pandemijom. Mi ćemo tokom maja izvršiti i uplatu avansa, skoro 211 miliona KM za ovaj projekt, jer su stvorene sve pretpostavke za to - kaže nam Salkić.

Iako je pojava Covida-19 utjecala na određene aktivnosti na projektu, u saradnji sa svim učesnicima projekta, sačuvani su rokovi realizacije projekta pa u ovom trenutku možemo reći da konačan rok završetka projekta ne bi trebao biti ugrožen.

NA VRH

Podijeli članak na