REPUBLIKA SRPSKA

Đajić: Iznesene su neistine, mnogi nam zavide na opremi koju imamo

Što se tiče opreme, imamo 500.000 zaštitnih maski, skoro milion rukavica i skoro 5.000 zaštitnih odijela, rekao je Đajić

Đajić: Radimo po svim svjetskim protokolima. Printscreen

Piše: Avaz.ba

3.5.2020

Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske održalo je danas pres-konferenciju povodom netačnih tvrdnji da je ova zdravstvena ustanova postala novi klaster koronavirusa.

Direktor UKC-a RS Vlado Đajić rekao je da su iznesene neistine i dezinformacije da nemaju opremu i da ne poštuju protokol liječenja pacijenata.

- Pacijenti i zaposleni su razočarani. Padaju različiti komentari pojedinaca po portalima, koji iznose laži. Imali smo stotine poziva stanovnika koji pitaju da li da dođu i obiđu rodbinu koja je ovdje, kažu mi da ne smiju doći, jer je ovdje "rasulo". Mi normalno funkcioniramo. Ovdje ne sjede priučene neznalice nego vrlo odgovorni ljudi, koji su završili jedan od najtežih fakulteta. Što se tiče opreme, imamo 500.000 zaštitnih maski, skoro milion rukavica i skoro 5.000 zaštitnih odjela. Na tome mogu da nam zavide mnoge bolnice - rekao je Đajić.

Dodao je da su sve osigurali uz podršku Vlade RS.

- Stalno pitaju imamo li sve, šta nam treba i time pokazuju da im je stalo i do radnika i do pacijenata. Što se tiče zaraženih radnika, od skoro 3.000 uposlenih, 50 ih je zaraženo. Mi smo ispod prosjeka mnogih centara prema broju zaraženih. Medicinske sestre su zaštićene, ali u ovom poslu ne možemo 100 posto biti zaštićeni. Pandemija traje duže od dva mjeseca i moramo biti svjesni situacije - dodao je Đajić.

Naveo je i da često riskiraju svoje živote, jer ne znaju je li pacijent zaražen ili ne.

- Nakon testiranja, ako je pacijent pozitivan na koronavirus, bude smješten na kliniku. Radimo po svim svjetskim protokolima. Da se zahvalim prvokatorima što su indirektno organizirali ovu konferenciju, jer možemo reći da odlično radimo, bolje i od nekih većih klinika. Molim sve da nas ne provociraju i da se ova situacija što prije završi. Ovo je ozbiljan problem i trebamo svi dati doprinos - zaključio je Đajić.


U januaru održan prvi sastanak. Printscreen

Glavna sestra UKC-a Slađana Vranješ rekla je da su još u januaru održali prvi sastanak. 

- Slijedeći upute Ministarstva zdravlja, Kliniku za plućne bolesti pretvorili smo u kliniku za zaražene pacijente. Osigurali smo 100 kreveta i na kraju marta smo imali veće kapacitete. S druge strane, razmišljali smo i o kadru. Na Klinici za infektivne bolesti imamo malo infektologa i zbog toga smo napravili reorganizaciju i preusmjerili ljekare i medicinske sestre na Infektivnu kliniku. Prvog pacijenta smo dočekali spremno, jer smo imali sve spremno. Nadalje, zgradu stare Hirurgije adaptirali smo i tu smo smjestili pacijente. Trenutno radimo na tri klinike, a imamo šest pacijenata na respiratoru - rekla je Vranješ.

Urađena je i trijaža pacijenata. Klinički centar ima više ulaza, a sada se može ući samo na jedan.

- Na taj način smo spriječili ulazak pozitivnih pacijenata u Kliniku. Međutim, svi pacijenti koji imaju koronavirus, nemaju odmah simptome. Takvi su ulazili i tek kasnije se ispostavilo da su pozitivni. Priča je dosta komplicirana, ali mi radimo sve što je u našoj moći - rekla je Vranješ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.