NAJAVA

Zvizdić za "Avaz": Ignorantski se odnose prema građanima, izuzev časnih izuzetaka, poput ministra Radončića

Od početka pandemije Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru nije uputilo niti jedan novi ili izmjene i dopune postojećih zakona

Zvizdić: Još nije kasno. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

3.5.2020

Izvršni organi na nivou BiH, kao i njihovi rukovodioci, uz nekoliko časnih izuzetaka poput ministra Radončića, posebno u vrijeme kada je predsjedavao državnim Kriznim štabom za spašavanje, skoro pa ignorantski se odnose prema potrebama građana i privrede Bosne i Hercegovine. Kazao je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH. 

- Sva finansijska pomoć koju je BiH dobila od EU, ili MMF-a, Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, nije produkt osmišljene vanjskopolitičke strategije ili aktivnog angažmana instutucija Bosne i Hercegovine, nego je rezultat automatske pomoći koja se nudi i dodjeljuje desetinama zemalja, pa tako i BiH. MMF je na početku pandemije izdvojio 100 milijardi dolara, a Svjetska banka 150 milijardi dolara za pozajmljivanje državama članicama, među kojima je i BiH, kako bi se suzbili negativni zdravstveni i ekonomski efekti pandemije – kaže Zvizdić.

Nažalost, kako kaže, od početka pandemije Vijeće ministara BiH, iako ima isključive nadležnosti u oblasti PDV-a, carina, akciza, međunarodne saradnje, vanjskog duga itd., nije u parlamentarnu proceduru uputilo niti jedan novi, ili izmjene i dopune postojećih zakona, koji bi imali za cilj podršku ekonomiji i privrednicima.

- Imajući u vidu da BiH, kao uostalom i čitav svijet, očekuje dug i težak proces otklanjanja nedostataka u sistemu javnog zdravlja, sanaciji ekonomskih šteta i vraćanja povjerenja u institucije sistema, još uvijek nije kasno da se u punom kapacitetu uključe državni organi, posebno Vijeće ministara, da se uveže ukupan sistem i koordinirano i sinhronizirano vodi društveni i ekonomski oporavak BiH – zaključuje Zvizdić. 

Intervju čitajte u sutrašnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.