BANJA LUKA

Šeranić: Ne možemo iskorijeniti koronavirus, ali moramo jačati disciplinu

Entitetski ministar obratio se javnosti

Alen Šeranić. Arhiv

Fena

6.5.2020

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić naglasio je danas da relaksiranje mjera mora pratiti jačanje discipline građana i načina ponašanja na sprečavanju širenja koronavirusa. 

Naglasio je da se građani moraju učiti da žive s koronavirusom, jer se on ne može iskorijeniti.

- Mi ne možemo iskorijeniti koronavirus. Ne možemo sebi postaviti cilj da mjere držimo do onoga trenutka kada u RS neće više biti virusa. Mi se moramo naučiti sa živimo s ovim virusom. Tako ćemo se u narednom periodu morati privići na određene mjere i nove norme ponašanja kada je postojanje koronavirusa u pitanju - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Alen Šeranić. Arhiv

Izrazio je nadu da će se i u narednim danima nastaviti trend od četiri do pet posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj uzetih uzoraka za testiranje, ali i najavio da će se mijenjati strategija kada su u pitanje osobe koje imaju lake simptome, koje će boraviti u kući i biti pod kontrolom timova porodične medicine.

U narednom periodu, kako je dodao, razmišlja se o uzimanju uzoraka od osoba koje obavljaju različite vrste poslova u okviru ovih relaksacijskih mjera, kako bi se došlo do podataka o cirkulaciji virusa u zajednici.

Resorni ministar najavio je da će biti dozvoljeno obavljanje treninga profesionalnih sportista i individualnih sportskih aktivnosti.

Što se tiče profesionalnih utakmica, to pitanje se, kaže, ne treba razmatrati prije 1.jula, bez obzira na to o kojem se sportu radi.

Potvrdio je da je suspendiran načelnik Internog odjela u dobojskoj bolnici, na kojem su zaraženi radnici i 18 osoba koje su bile na tom odjelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.