PRENOSIMO

Sebija Izetbegović o smjeni doktora Šabanovića

Njegova odgovornost je ogromna, kazala je Izetbegović

Sebija Izetbegović: Šefovi imaju posebnu odgovornost. Avaz

N1 / Avaz.ba

6.5.2020

Direktorica kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, profesorica Sebija Izetbegović, komentirala je za N1 televiziju aktuelnosti u vezi sa stanjem na Kliničkom centru, osobito nakon vijesti da je suspendiran šef Klinike za abdominalnu i opštu hirurgiju Jusuf Šabanović, nakon što se našao u središtu skandala zbog proslave rođendana u društvu niza javnih ličnosti, koje su skupa s njim prekršile epidemiološke mjere.

Kolega Šabanović, istina, imao je proslavu. Napravljena je nepotrebna glupost. Bio je šef Odjela za opštu i abdominalnu hirurgiju. Više to nije. Nakon što je prekršio pravila koja su propisana za sve, bez obzira na titulu i status, obavješten je da ne dolazi na posao da ne bi ugrozio bolesnike i uposlenike. To je klasična procedura. Nisu imali nikakvu zaštitu, nisu poštovali fizičku udaljenost - kazala je za N1 dr. Sebija Izetbegović te je dodala kako je Šabanović dobio uputu da se javi epidemiologu. 

Kaže da ga je morala suspendirati. 

- Njegova odgovornost je ogromna. Šefovi nose odgovornost i moraju se u skladu s pozicijom ponašati. Nije to nikakav spektakl, nema potrebe da se pravi drama. Reagirala bih iste noći da sam mogla, ali nisam mogla, tako da sam jedva dočekala da ujutru ustanem i da to završim, da se kolega obavijesti da ne dolazi na posao jer bi mogao ugroziti zdravlje drugih. A on je naprosto morao biti suspendovan, kažem, jer prekršio je pravila. Nadam se da će biti negativan na korona virus. A služba mora funkcionirati - na njegovo će mjesto kao šef Klinike doći specijalista opšte hirurgije mr. sc. Sadat Pušina - istakla je Izetbegović. 

Osvrnula se i na aferu "Respiratori". 

- Nije pristojno da ljudi komentiraju bilo šta što je predmetom istrage i ne dolazi u obzir da ja uopće komentiram nešto s tim u vezi. Inače komentiram samo ono o čemu imam sasvim egzaktne podatke, a o tome nemam. Nije neophodno naglašavati da ona panična situacija s kojom smo ušli u pandemiju više nije takva. Nemamo više strah od priliva nekoliko stotina oboljelih. U onakvoj situaicji, kakvu smo imali na početku, opće je poznato da se Klinički centar brzo prestrojio i organizirao. Mislim da je oprema puno više trebala drugim zdravstvenim ustanovama u Federaciji jer smo mi ipak najbolje opremljena zdravstvena ustanova u zemlji - zaključila je Sebija Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.