PRENOSIMO

Mijo Krešić: Radončić je vratio kredibilitet Ministarstvu sigurnosti

Mi imamo sigurnosnu prijetnju kada su u pitanju migranti, kazao je Krešić

Avaz.ba

6.5.2020

Bivši zamjenik ministra sigurnosti BiH i sadašnji zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić gostovao je na televiziji N1 u emisiji Dan uživo. Krešić je govorio o brojnim temema a dotakao se i migrantske krize te o odgađanju dolaska ruskog kontingenta vojno-medicinske pomoći u BiH. 

Krešić, kao bivši zamjenik u Ministarstvu sigurnosti BiH, pozdravio je pristup aktuelnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića prema migrantskoj krizi ali i ostalim pitanjima iz sigurnosnog sektora. 

- Humanitarna pomoć ruskih vojnih stručnjaka koja je nuđena BiH je trebala biti prihvaćena jer je to bilo potrebno BiH u ovom trenutku - rekao je Krešić. 

Smatra kako ruski vojnici nisu mogli zloupotrijebiti tu posjetu dodavši da je riječ od 24-25 osoba koje nisu mogle proizvesti neku lošu situaciju s obzirom na proceduru koja je definirana i da bi bili u pratnji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. 

- Mislim da greška nije napravljena u Ministarstvu sigurnosti BiH već u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ali vidim da se reakcija napravila iz razloga što se osobe alergične na onog ko je tražio podršku, odnosno zahtjev za pomoć iz Rusije - rekao je Krešić dodavši da će se sami prepoznati oni koji su bili alergični zato što je zahtjev podnio Dragan Čović.

Krešić je u intervjuu dao za pravo i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću te pozdravio različite poteze koje je uradio, naglasivši kako je Ministarstvo sigurnosti, čiji je i sam bio nekada član, izašlo iz letargije i vratilo kredibilitet koje je izgubilo.

- To se vidi u početku odgovora na ovu krizu, u pristupu migrantima koji sam zagovarao 3-4 godine, koji je sada javno izrečen. Mi imamo sigurnosnu prijetnju kada su u pitanju migranti. I niz drugih pitanja je tu, pristup Europolu, sve je to u dobroj mjeri promijenjeno. Raduje me što je to tako - rekao je Krešić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.