ŠOKANTNO

Drama: Dječaka Tarika bi mogao ubiti "zakon", lijek blokiran na carini u Sarajevu

Tarikova majka je umrla, te o njemu brinu nana i tetka

Lijek stigao iz Njemačke u Sarajevo. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

7.5.2020

Sedmogodišnji Tarik Rovčanin iz Vogošće mogao bi postati žrtva zakona, jer njegov život zavisi od lijeka koji je blokiran na carini na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, tvrdi njegova nana, koja je i staratelj dječaka, Zinaida Lier.

Dječak boluje od Dravet sindroma, rijetke bolesti zbog koje dnevno ima od 15 do 30 napada. Jedini spas za Tarika je lijek "Dijakomid", koji nije registriran u BiH, te ga porodica nabavlja preko poznanika, uglavnom iz zemalja Evropske unije, najčešće Njemačke. 

- Mi ga plaćamo 516 eura, toliko košta njegova mjesečna terapija, odnosno dvije kutije. Njegov život zavisi od tog lijeka. Do maja je imao tablete, jer sam u januaru kupila 10 kutija, ostalo mu je još za četiri ili pet dana, nismo mogli znati za pandemiju i osigurati još - kazala je za "Avaz" Zinaida Lier. 


Tarik s nanom Zinaidom. Avaz

Kako nam je ispričala nana Zinaida, preko svoje kolegice iz Njemačke je uspjela nabaviti dvije kutije, a dobila je i "potvrdu iz konzulata da može poslati preko DHL-a, jer je vanredna situacija".

- Stiglo je ovdje na aerodrom na carinu. Oni su zvali i tražili Tarikovu dokumentaciju, poslala sam otpusno pismo i dokumentaciju, ali su nam jutros poslali mail da se lijek mora vratiti na adresu u Njemačku, jer po zakonu lijek ne može preuzeti fizičko lice. U konzulatu su rekli da može - rekla je Lier.  

Ranije su joj, kaže nana Zinaida, lijek donosili poznanici, ali su granice sada zatvorene. Lijek se može nabaviti i u Hrvatskoj, ali "nema ko da ga donese". 

- Mi sada ne znamo šta da radimo, nema mi ko donijeti, a život mu zavisi od tog lijeka. Zovem carinu, rekli su mi "gospođo, zakon je takav" - kaže je Lier. 

Tarik Rovčanin inače je sestrić Alise Lier, čiji je suprug vojnik Nedeljko Radić, koji je ubijen u Rajlovcu. Tarikova majka je umrla, te o njemu brinu nana Zinaida i tetka Alisa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.