SARAJEVO Nakon što su ublažene mjere

Prvi džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon ublažavanja mjera

Mensur ef. Malkić predvodit će danas džuma namaz i održati hutbu u toj džamiji

Avaz.ba / Fena

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu

Foto: Avaz


Prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu Mensur ef. Malkić predvodit će danas džuma namaz i održati hutbu u toj džamiji. 

Džamije u Bosni i Hercegovini od četvrtka su djelimično ponovo otvorene za prijem većeg broja vjernika, nakon skoro dva mjeseca restriktivnih mjera, tokom kojih su se u džamijama samo oglašavali ezani, a namaze obavljali imami i članovi džematskih odbora. Instrukcijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH koja je u četvrtak stupila na snagu ne tretira se dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obaveza da se poštuje dozvoljena distanca, na osnovu čega će biti utvrđeno koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

  • Upućen apel vjernicima

    Upućen apel vjernicima

    Foto: Avaz


Islamska zajednica je još jednom uputila apel vjernicima da tokom džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno, da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

- Vjerovatno, zbog obavezne distance, neće biti prostora za sve vjernike koji žele klanjati džumu u džamiji, zato molimo članove Zajednice da većina i dalje klanja kod svoje kuće - ističe se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

NA VRH

Podijeli članak na