NAJAVE

Ahmetović za „Avaz“: Neka se NVO ''Lara'' iz Bijeljine očituje o ubistvima djece u Bijeljini

To je ista ona nevladina organizacija koja je učestvovala u montiranju afere meni i još 11 osoba iz Srebrenice i Bratunca zajedno sa policijom RS prije deset godina

Ahmetović: Žao mi je što su neki povjerovali lažima. Avaz

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

12.5.2020

Bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, koji je nedavno izabran za direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, u intervjuu za „Dnevni avaz“ reagirao je, između ostalog, i na otvoreno pismo grupe nevladinih organizacija koje su tražile da se povuče odluka o njegovom imenovanju. 

- Istina je da je grupa nevladinih organizacija uputila otvoreno pismo, većinu organizacija je okupila NVO ''Lara'' Bijeljina. Ista ona nevladina organizacija koja je učestvovala u montiranju afere meni i još jedanaestorici osoba iz Srebrenice i Bratunca zajedno s policijom RS prije deset godina. Postoje pouzdane informacije i dokazi da se radi o organizaciji koja je bila na spisku pomagača skrivanja ratnog zločinca Radovana Karadžića i koja je bila pod opservacijom međunarodnih sigurnosnih snaga u BiH – ističe Ahmetović.

On poručuje da mu je žao što su neke tuzlanske nevladine organizacije povjerovale lažima i montiranim izjavama iz arhiva ''Lare'' iz Bijeljine i MUP-a RS, a da pri tome nisu vjerovali institucijama BiH i SIPA-i koje su vodile i provjeravale navode iz montirane afere u mom slučaju i u slučaju još 11 osoba iz Srebrenice.

- Bilo bi dobro da se NVO ''Lara'' iz Bijeljine, koja se bavi pitanjima zaštite djece, očituje o ubistvima djece u Bijeljini iz porodice Sarajlić i izvrši pritisak na Okružno tužiteljstvo da se kazne počinioci s obzirom na to da se zna da je to učinila specijalna jedinica MUP-a RS, a nadzor redovna policija MUP-a iz Bijeljine.

Ukoliko žele da se bave pitanjem diskriminacije djece, dali bi svoj doprinos da pokrenu i upozore Ministarstvo prosvjete RS i direktore škola da omoguće djeci bošnjačke nacionalnosti da izučavaju svoj maternji, bosanski jezik u školama u RS. Vjerujem da bi u tom slučaju i pojedinci koji još vjeruju izvještajima MUP-a RS imali jasniji stav o kakvoj se nevladinoj organizaciji radi – kaže Ahmetović.

Integralni intervju čitajte u sutrašnjem printanom izdanju „Dnevnog avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.