SARAJEVO

Mons. Vukšić: Neka naše ljudsko i vjersko pomirenje sa drugima bude zalog trajnog mira

Danas, četvrt stoljeća kasnije, kazao je mons. Vukšić, čini se prikladnim i aktualnim podsjetiti na neke misli iz toga Pisma o molitvi za sve žrtve ratova i poraća, koje imaju trajnu poruku i vrijednost

Mons.dr.Tomo Vukšić. Screenshot

Piše: S.K./Avaz.ba

16.5.2020

Zahvalu na kraju mise, koja je održana u katedrali u Sarajevu izgovorio je mons.dr.Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata.

On je istakao da su u povodu 50. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata, biskupi Biskupske konferencije BiH, pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića, 3. maja 1995. uputili su Pismo crkvenoj i društvenoj javnosti.

I danas, četvrt stoljeća kasnije, kazao je mons. Vukšić, čini se prikladnim i aktualnim podsjetiti na neke misli iz toga Pisma o molitvi za sve žrtve ratova i poraća, koje imaju trajnu poruku i vrijednost.


Pominjanje žrtava ne smije izazivati nove rane

- Ne molimo – napisali su tada biskupi - samo za Hrvate katolike – biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i tolike vjernike – nego molimo i za sve nevine žrtve u drugim narodima koji stradaše u okrutnosti ratnog vihora… - podsjetio je mons. Vukšić.

On je podsjetio kako je u Pismu pisalo da će doći vrijeme kada će se moći zabilježiti sva tragedija koja je učinjena nevinu čovjeku bez obzira koje vjere ili narodnosti bio.

- Zato spominjanje tih žrtava ne smije biti izazivanje novih rana. U duhu Poruke, koju je sveti Otac, … trebao izgovoriti u sarajevskoj katedrali 8. rujna 1994., želimo ostvarivati zahtjev iz Gospodnje nam molitve: Oprosti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim. Ovim riječima, napisao je Papa, dodirnuli smo ključno pitanje... – pisalo je u kardinalovom Pismu.

Mons. Vukšić kazao je kako je tada kardinal Puljić pozvao da se ponovi slična gesta „“opraštamo i tražimo oproštenje za našu braću na Balkanu“.


Oprostiti ne znači zaboraviti

- Bez takvog stava, teško je graditi mir. Nizanje „krivnja“ i „kazna“ neće se nikada okončati, ako se jednom ne oprosti. Oprostiti ne znači zaboraviti! Ako je sjećanje zakon povijesti, oproštenje je snaga Božja, snaga Krista koji djeluje u događajima ljudi i naroda… - naveo je mons. Vukšić riječi kardinala Puljića iz maja 1995.

Kardinal Puljić je tada, podsjetio je mons. Vukšić molio za sve nevine žrtve ovoga stoljeća na našim prostorima.

- Žalimo nad svim učinjenim nepravdama i zlima. Želimo da svaki čovjek može proživljavati svoje ljudsko dostojanstvo, svoj vjerski i nacionalni identitet u slobodi i miru, tuđe poštujući, a svojim se ponoseći. Neka naše ljudsko i vjersko pomirenje sa svima drugim bude zalogom trajnog mira – govorio je kardinal Puljić.

Monsinjor Vukšić zahvalio je kardinalu Puljiću za ovo Pismo, za molitve i jučerašnje predvođenje mise.

- Pridružujem se svojim molitvama, da među ljudima i narodima, među vjernicima i onima koji to nisu, budu ostvarene plemenite nakane mira, suradnje, sloge, molitvenoga sjećanja, razumijevanja, oprosta, čišćenja pamćenja i oslobođenja od zlopamćenja. A sve radi veće slave Božje na ovomu svijetu, radi izgradnje društvene sloge među ljudima i narodima, radi ekumenskoga susretanja, međureligijskoga dijaloga i radi sretnoga napretka svih Božjih stvorenja - kazao je na kraju mise monsinjor Tomo Vukšić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.