ODLUKE S ciljem prevazilaženja krize izazvane pandemijom

U RS odobreni vaučeri za podršku turizmu, FBiH dobila negativno mišljenje

Postavlja se pitanje kako to da samo mi imamo negativno mišljenje, rekao Bibanović

A. Jamaković / Avaz.ba
22.05.2020 14:24

Omogućiti građanima da odmore iskoriste na destinacijama u BiH

Foto: Arhiv

Na sastanku predstavnika turističkih organizacija i hotelijera iz Republike Srpske dogovoreno da 15. juna počne korištenje vaučera čiji je cilj pomoć turističkom sektoru da prevaziđe krizu izazvanu epidemijom virusa korona.

Subvencije će biti omogućeno građanima da po povoljnim uslovima dio odmora provedu na domaćim destinacijama.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović istakla je, nakon sastanka, da je dogovoreno da u prvoj fazi bude emitovano 20.000 vaučera, nakon toga dva puta po 15.000, a ako interesovanje bude veliko da nakon toga bude omogućeno dodatno emitovanje vaučera.

- Za boravak tri večeri moći će biti korišten jedan vaučer, a za boravak četiri i više večeri dva vaučera po smještajnoj jedinici. Namjera je da korištenje vaučera počne od 15. juna - pojasnila je Cvijanović.

S druge strane, situacija u FBiH je drugačija. Predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH Zoran Bibanović kaže da je jedan od njihovih prvih prijedloga za oporavak turizma također bio da se odobri izdavanje vrijednosnih vaučera građanima koji su platili aranžmane i aviokarte za 2020. godinu.

-    To su uradile sve zemlje u okruženju, ali i u EU. Bila je dobra volja Ministarstva turizma i okoliša FBiH na čelu s ministricom Editom Đapo da napravimo izmjenu odluke postojećeg zakona, ali je Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH dao negativno mišljenje. Postavlja se pitanje kako to da samo mi imamo negativno mišljenje, a obrazložili su time kako bi to bilo u suprotnosti sa odredbama zakona o obligacijama i o zaštititi potrošača – pojasnio je Bibanović.

  • Bibanović: Bila je dobra volja Ministarstva turizma i okoliša FBiH na čelu s ministricom Editom Đapo
    Bibanović: Bila je dobra volja Ministarstva turizma i okoliša FBiH na čelu s ministricom Editom Đapo Foto: Arhiv

Izdavanje vaučera značilo bi da se aranžmani mogu iskoristiti i na nekim drugim putovanjima i mjestima.

-  To bi značilo da pare neće propasti, da se mogu vratiti. Predlažemo da dobijemo mogućnost da i mi izdajemo vaučere pa da možda putnici prihvate da svoju uplate potroše u BiH, da odu u Neum, na Vlašić, Jahorinu, Bihać...– rekao je Bibanović.

Komentari

NA VRH