REAKCIJA

Komšić: Srbija ne može biti prijatelj BiH sve dok je Novak Đukić na slobodi

Nažalost, živimo na takvom mjestu i u takvom vremenu gdje je i to moguće, odnosno da takav zlikovac kao što je Đukić danas slobodno šeta u susjednoj zemlji, rekao je Komšić

Komšić stigao u Tuzlu. A. Bajrić- Blicko

Avaz.ba

25.5.2020

Srbija ne može biti prijatelj Bosni i Hercegovini sve dok je Novak Đukić na slobodi, poručio je ovo danas član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić prilikom  obilježavanja 25. godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli.

On stigao u Tuzlu i odao počast za 71 žrtviu stravičnog masakra na Kapiji, koji je pod naredbom generala bivše Vojske RS Novaka Đukića počinjen 25. maja 1995. godine.


Komšić: Ubijena mladost. Avaz

Komšić je danas novinarima rekao da neko ko je tada bio u Armiji BiH i ko se borio upravo "protiv ovakvih zlikovaca, uvijek osjeća težinu nepravde jer oni koji su to uradili izmakli su ruci pravde"

 - Nažalost, živimo na takvom mjestu i u takvom vremenu gdje je i to moguće, odnosno da takav zlikovac kao što je Đukić danas slobodno šeta u susjednoj zemlji, koja tvrdi da je prijateljska Bosni i Hercegovini i koja tvrdi da želi graditi dobrosusjedske odnose -kazao je Komšić.

Dodao je da je život njegove generacije upravo obilježio masakr na Kapiji i istako da se teško može govoriti o tome da se situacija sa Srbijom može stabilizovati dok ljudi poput Đukića slobodno hodaju.

 - Mnogi će reći da ovo što kažem nije korektno, ali meni je dosta te lažne političke korektnosti. Historija je takva, činjenice se znaju, kao i istina. Zna se ko je ovo ovdje uradio. Ti ljudi, nije ovdje samo riječ o Đukiću, već i onome ko je takoreći povukao obarač na topu, kao i njihova djela, će opterećavati odnose između ove dvije zemlje, čak i onoga trenutka kada svi mi fizički nestanemo. Ostat će tamna mrlja u odnosima naše dvije države- Na kraju krajeva, sva ta djeca koja su ovdje stradala nisu nikome ništa dužni ni krivi bili. Ali su platili sve ono što se dešavalo u BiH krajem prošlog stoljeća, u borbi protiv agresije i protiv neprijatelja ove zemlje. Pogledajte samo imena te ubijene djece, pa to vam je BiH. Oni su nažalost platili najveću moguću cijenu - rekao je Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.